Svet 18.6.2019 14:11

Brazilski fotograf Sebastiao Salgado dobitnik mirovne nagrade nemških knjigotržcev

Berlin, 18. junija - Brazilski fotograf in naravovarstvenik Sebastiao Salgado je dobitnik mirovne nagrade nemških knjigotržcev za leto 2019, so danes sporočili iz združenja nemških knjigotržcev. Salgado je prvi fotograf, ki prejme leta 1950 ustanovljeno nagrado. Ta je vredna 25.000 evrov.

Singapur. Razstava fotografij brazilskega fotografa Sebastia Salgada. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Singapur.
Razstava fotografij brazilskega fotografa Sebastia Salgada.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Nagrada je po pisanju nemške tiskovne agencija dpa namenjena osebnostim, ki so na področjih literature, znanosti in umetnosti prispevali k miru. V združenju so petinsedemdesetletnega Salgada opisali kot umetnika, "ki s svojimi fotografijami prispeva k družbeni pravičnosti in miru ter daje noto nujnosti v svetu prisotni razpravi o varstvu narave in klimatskih spremembah".

Na njegovih črno-belih fotografijah je mogoče videti ljudi, ki so jih prizadele vojne ali klimatske spremembe, pa tudi tiste, ki so zasidrani v svojem naravnem okolju. Vidno naredi "tako onečaščeno Zemljo kot tudi njeno krhko lepoto", so zapisali.

Salgado nagrade ne prejme le za fotografsko delo, ampak tudi kot naravovarstvenik. Njegov Instituto Terra v Braziliji, ki ga je ustanovil skupaj z ženo in katerega glavni namen je pogozdovanje brazilskega deževnega gozda, promovira biotsko raznovrstnost, so še sporočili iz združenja.

Salgado se je rodil leta 1944 v kraju Minas Gerais v Braziliji. Študiral je ekonomijo in do leta 1973 delal za International Coffe Organisation. Fotografirati je začel leta 1974 v Parizu. Bil je član pomembnih fotografskih agencij Sygma, Gamma in Magnum Photos. Leta 1994 je skupaj z ženo ustanovil fundacijo Amazonas Images, ki je posvečena izključno njegovemu delu.

Leta 2016 so Muzej in galerije mesta Ljubljane gostile razstavo njegovih fotografij, naslovljeno Geneza. V Genezi se je Salgado osredotočil na harmonične podobe neokrnjene narave, divjega življenja, pokrajin in domorodnih ljudstev. Dokumentiral je arktične in puščavske pokrajine, tropski deževni gozd, morsko in drugo divje življenje ter ljudstva, ki še vedno živijo v skladu s pradavnimi tradicijami.