Slovenija 19.6.2019 14:19

V ZDUS podelili nagrado Součku in štipendije

Ljubljana, 19. junija - Združenje dramskih umetnikov Slovenije (ZDUS) je v torek v atriju Mestne hiše v Ljubljani proslavilo 100. obletnico obstoja. Ob slovesnosti je nagrado ZDUS zlati glas za sinhronizacije risank in radiofonske stvaritve za življenjsko delo namenilo Juriju Součku, štipendije Sklada Jerneja Šugmana pa so prejeli Gaja Pöschl, Maša Pelko in Sandi Jesenik.

Ljubljana. Gledališki igralec, režiser in vsestranski umetnik Jurij Souček. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Gledališki igralec, režiser in vsestranski umetnik Jurij Souček.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Jurij Souček ima zagotovo enega najbolj prepoznavnih glasov med slovenskimi igralci. Otroci in odrasli ga poznajo po značilnem žametnem sugestivnem glasu in po prodornih interpretacijah, ki so generacije otrok ponesle v svet domišljije. Ker je pripovedovalsko veščino povzdignil v umetnost, so mu v ZDUS podelili nagrado zlati glas za sinhronizacijo risank in radiofonske stvaritve za življenjsko delo.

Souček je risanke sinhroniziral, pa tudi prevajal in režiral. V njegovem opusu je zabeleženih več kot 100 risanih serij. Bil je nepozabni Flip v Čebelici Maji, dedek Bedenko v Jaju in Paju, palček David, nadškorenj Škrip, največ pa je risanih serij, kjer v odjavni špici piše Jurij Souček pripovedovalec - vsi glasovi. Preizkusil se je tudi kot prevajalec in režiser, zaslužen je na primer za čudovitega palčka Smuka, prav tako se marsikdo ob njegovem imenu spomni na Pipija in Melkijada.

Souček pa je tudi pionir radia in njegov radijski opus je eden najobsežnejših v zgodovini slovenskega radia, saj šteje okoli 600 radijskih iger. Poleg viktorja za življenjsko delo in Borštnikovega prstana je tako lani prejel tudi Ježkovo nagrado za življenjsko delo.

Strokovna komisija za štipendije in druge dejavnosti Sklada Jerneja Šugmana v sestavi Nik Škrlec (predsednik) ter člani Jernej Lorenci, Maruša Majer, Tea Rogelj in Tanja Zgonc pa se je soglasno odločila in v torek naznanila, da enoletno štipendijo za raziskovalno nalogo o zgodovini in delovanju ZDUS od leta 1919 do danes podeli univerzitetni diplomirani literarni komparativistki in profesorici zgodovine Gaji Pöschl.

Gaja Pöschl je enoletno štipendijo za raziskovalno nalogo o zgodovini in delovanju ZDUS od leta 1918 do danes prejela že lani. S svojo dosedanjo raziskavo je pokazala prizadeven, poglobljen in strokoven pristop do zastavljene naloge, zato v letu 2019 prejme enoletno štipendijo za njeno nadaljevanje, so sporočili iz društva.

Štipendijo Sklada Jerneja Šugmana je prejela tudi Maša Pelko, že večkrat nagrajena študentka režije na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT). S pomočjo štipendije bo lahko realizirala umetniški projekt Kasandrin kompleks in ženski glas v slovenski dramatiki ter gledališču. V sklopu projekta bo teoretično in kasneje nemara tudi praktično raziskala odraz antičnega mita o Kasandri - preslišani ženski nosilki resnice - v slovenski družbeni in kulturni stvarnosti.

Štipendijo Sklada Jerneja Šugmana je prejel še dramaturg, dramatik, scenarist in producent Sandi Jesenik. S pomočjo štipendije bo raziskal tematiko LGBTQ+ v repertoarnih gledališčih, pri tem pa se bo še zlasti posvetil družbenim stereotipom o spolni usmerjenosti in njihovim odrazom na odru.