Slovenija 20.6.2019 5:00

Na Poletni noči poklon prvi dami slovenske popevke Marjani Deržaj

Ljubljana, 20. junija - Festival Ljubljana je v sodelovanju z RTV Slovenija tudi letos pripravil koncert Poletna noč, ki bo odmeval nocoj na Kongresnem trgu. Posvečen bo legendarni Marjani Deržaj in skladbam, ki jih je izvajala v svoji dolgoletni karieri. Interpretirali jih bodo domači izvajalci ob spremljavi velikega revijskega orkestra pod vodstvom Patrika Grebla.

Ljubljana. Kongresni trg v Ljubljani. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kongresni trg v Ljubljani.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

"To, kar imamo danes za zlato dobo Slovenske popevke, je preplet številnih ustvarjalcev in njihovih darov za glasbo. Je čas drugačne družbene stvarnosti in pristnejših, bolj človeških odnosov med ljudmi. A nekaj je ustvarjalcev, ki popevko poosebljajo. Med njimi predvsem Marjana Deržaj. Po čem se je razlikovala, kaj jo je ločilo od drugih legend? V času, ko se o posluhu, glasu in nastopanju na odru sploh ni razpravljalo, jo je krasila nenavadna skromnost. Ljudskost, dostopnost. Njeno življenje, ne vedno lahko, sploh pa brez zvezdniškega glamurja, jo je na odru in na ulici delalo ranljivo. Občinstvo je to prepoznalo in jo vzelo za svojo," so zapisali na Festivalu Ljubljana.

Na koncertu bodo nastopili Darja Švajger, Nuša Derenda, Helena Blagne, Nina Strnad, Eva Hren, Katrinas, Jadranka Juras, Ana Bezjak, Monika Avsenik, Anja Strajnar, Braco Koren in Mladinski pevski zbor RTV Slovenija.

Marjana Deržaj (1936-2005) je s svojimi interpretacijami zaznamovala čas, ki se ga je oprijela oznaka zlata doba slovenske popevke. Takrat so nastale melodije avtorjev, kot so Jože Privšek, Jure Robežnik in Mojmir Sepe, ki so nagovorile mnoge poslušalce. Najbolj znana je bila po pesmi Poletna noč, s katero je leta 1964 zmagala na festivalu na Bledu, kjer je slavila še nekajkrat.

Zaslovela je tudi z drugimi pesmimi, kot so Vozi me vlak v daljave, Zemlja pleše, Orion in Ne čakaj na maj. Glasbeno pot je začela v ljubljanskih klubih, kjer je pela priredbe tujih uspešnic.