Slovenija 20.6.2019 13:58

Zlatnik poezije za pesnika realnega življenja Ervina Fritza

Celje, 20. junija - Prejemnik že 15. zlatnika poezije za življenjsko delo je pesnik Ervin Fritz, iz katerega del "z vsemi registri zveni realno življenje". Fritz bo nagrado prejel "za razigranost pesniškega jezika in za prispevek k slovenski literaturi in umetnosti". Zlatnik poezije bodo hkrati z Veronikino nagrado za zbirko leta podelili v zadnjem tednu avgusta.

Celje. Pesnik Ervin Fritz. Foto: Daniel Novaković/STA Arhiv STA

Celje.
Pesnik Ervin Fritz.
Foto: Daniel Novaković/STA
Arhiv STA

Celje. Pesnik Ervin Fritz na podelitvi Veronikine nagrade 2006. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Celje.
Pesnik Ervin Fritz na podelitvi Veronikine nagrade 2006.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Od Hvalnice življenja, prve zbirke, do Velike radosti, knjige vseh njegovih pesniških zbirk, je Ervin Fritz v več kot pol stoletja izdal še Okruške sveta, Minevanje, Tja čez, Drugačen svet in druge, a je vselej ostal zvest svoji poetiki. "To je poezija življenja, nabita z vsem, od nepopisnega vitalizma do intimne stiske minevanja. Toda njegov pesniški svet je življenje, radost v življenju, z razkošno občutljivostjo za vse, kar se dotika človeka in njegove eksistence v družbi. V njegovi poeziji z vsemi registri zveni realno življenje," piše v utemeljitvi nagrade.

Kritik Peter Kolšek, najboljši poznavalec Fritzeve poezije, je zapisal: "Fritz je tisti slovenski pesnik, ki je vrednote socialnega realizma (in socialne doktrine, ki stoji za njim) ne le najbolj ponotranjil, ampak jih je tudi najbolj kompleksno prenesel v tranzicijski čas. Med vsemi starejšimi slovenskimi pesniki je edini ohranil pristno socialno revoltiranost, na kakršni je temeljila prvotna socialnokritična imaginacija, od lirske pesmi do satire. Fritz je pesnik upora, jeze in juriša na konkretnega naslovnika (kapitalizem)..."

A Ervin Fritz je tudi pesnik, ki hodi lahkih nog naokrog. "Nagajivo, zbadljivo in puščičasto zna razgrajati po umetniški sceni, sproščeno in drzno verzificira radožive izzive v življenju, a nikoli ne popusti v svoji pokončni drži, ko razkriva sebe in družbo," še piše v utemeljitvi nagrade.

V sporočilu o letošnjem nagrajencu je povzeta tudi Fritzeva misel o poeziji: "Poezije ne ljubim zato, ker jo sam pišem, ampak najbrž zato, ker ljubim poezijo, tudi sam pišem." Po pesnikovih besedah, "poezija na svoj način pomaga živeti", tudi zato, ker denimo v trenutku stiske ob smrti bližnjega zna izreči besedo, ki je v sebi tedaj ne najdemo.

Ervin Fritz je leta 2006 prejel tudi Veronikino nagrado za pesniško zbirko Ogrlica iz rad.

Zlatnik poezije Zlatarne Celje v vrednosti 1000 evrov od leta 2005 za življenjski pesniški opus podeljuje Fit media, tudi pobudnica in organizatorica Veronikine nagrade. Doslej so zlatnik poezije prejeli Ciril Zlobec, Tone Pavček, Kajetan Kovič, Ivan Minatti, Miroslav Košuta, Neža Maurer, Veno Taufer, Svetlana Makarovič, Niko Grafenauer, Tone Kuntner, Gustav Januš, Marko Kravos in Andrej Brvar in Bina Štampe Žmavc.