Slovenija 21.6.2019 6:00

Na Praznik glasbe bo v petih mestih nastopilo več kot 500 glasbenikov

Ljubljana, 21. junija - V Parizu so 21. junija 1982 prvič obeležili Praznik glasbe, iniciativa pa se je odtlej razširila na več kot 400 mest po svetu. V Sloveniji se Prazniku glasbe pridružujejo v Ljubljani, Mariboru, Piranu, Murski Soboti in Nova Gorici, na okoli 40. glasbenih prizoriščih pa se bo skupno predstavilo več kot 500 glasbenikov vseh generacij in žanrov.

Ljubljana. Glasbila, glasba, saksofon. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Glasbila, glasba, saksofon.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Praznik glasbe je del svetovne glasbene iniciative Fete de la musique. V več kot 120 državah po svetu ga obeležujejo na 21. junij, ko je dan najdaljši in noč najkrajša, saj je to po besedah slovenskih organizatorjev dobra priložnost, da se glasba prestavi na ulice, parke, trge, balkone in druga manj običajna mesta za muziciranje in poslušanje žive glasbe.

Letošnje praznovanje glasbe po Sloveniji se bo pričelo na vzhodu države, v Murski Soboti. Na terasi tamkajšnjega mladinskega informativnega in kulturnega kluba bo potekala dopoldanska glasbena zabava, ki jo bo krojil Vlad.

Živahno bo tudi v Mariboru, kjer Praznik glasbe združuje moči s Festivalom Lent in Klubom mariborskih študentov. Dopoldansko dogajanje bo potekalo na Glavnem trgu, zvečer pa na odru pri fontanti na Lentu ter pri pisarni Kluba mariborskih študentov (KMŠ).

Pester program se obeta v Ljubljani, kjer bo Praznik glasbe potekal tudi v sklopu festivala Junij v Ljubljani. Glavnina programa ostaja vezana na reko Ljubljanico, vzdolž katere bodo aktivni številni glasbeni odri. Ljubitelji rocka bodo lahko zavili do parka Tabor, ljubitelji elektronike pa do parka Tivoli, kjer bo med drugimi nastopil berlinski glasbeni producent in DJ Yoshi.

Prazniku glasbe v Ljubljani se pridružuje še 60. Jazz festival Ljubljana, ki vabi na koncerte v jazzovski park za Cankarjevim domom, znova pa bo svoja vrata ob tej priložnosti odprla tudi Slovenska filharmonija. Zainteresirani se bodo lahko podali tudi na punk turo po Ljubljani z Esadom Babačićem, ali pa poležavali pod krošnjami Kongresnega trga na privatni DJ seansi. Praznik glasbe se bo iz centra mesta razširil tudi v Fužine, Štepanjsko naselje in Šiško.

Tudi Nova Gorica pripravlja pester program. Ob glasbenih prizoriščih, ki bodo zavzela ploščad Silvana Furlana, Bevkov trg, Trg Edvarda Kardelja ter Mostovno, bo potekala tudi okrogla miza z naslovom Nova Gorica, glasbeno mesto? Praznik glasbe se bo razpotegnil še vzdolž slovenske obale. Prepevalo in igralo se bo od piranske Punte do Seče v občini Piran, odmevalo pa bo tudi iz Kopra, Izole in Ankarana.

V letošnjem letu se Praznik glasbe predstavlja tudi kot član evropske mreže European music Day, ki goji identična načela kot iniciativa Fete de la musique, še piše v sporočilu za javnost.