Svet 26.6.2019 5:00

Luc Besson na strani ruske kinematografije

Moskva, 26. junija - Svetovno znani režiser, scenarist in producent Luc Besson, čigar produkcijska hiša je stala tudi za filmom o nesreči ruske jedrske podmornice Kursk, je za rusko tiskovno agencijo TASS povedal, da bi filme o Rusiji pravzaprav morali snemati Rusi. Trdno verjame v rusko kinematografijo z bogato tradicijo, ki mora, tako kot druge, premagati ameriško.

Kitajska, Peking. Francoski režiser Luc Besson. Foto: Xinhua/STA Arhiv STA

Kitajska, Peking.
Francoski režiser Luc Besson.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv STA

"Rad bi, da ruski filmi zapustijo državo in se razširijo po svetu, a vem, da je težko. Težko je tako za francosko kot rusko kinematografijo. Ameriški filmi so namreč povsod in ubijajo druge," je povedal francoski ustvarjalec Besson.

Film o Kursku prihaja v ruske kinematografe v četrtek. Film je režiral danski režiser Thomas Vinterberg. Scenarij je nastal na podlagi knjige Čas za smrt: neznana zgodba tragedije na Kursku Roberta Moorea. V filmu nastopajo Colin Firth, Lea Seydoux in Matthias Schoenaerts.

Podmornica se je v Barentsovem morju avgusta leta 2000 potopila zaradi eksplozije torpeda ter je zahtevala smrt vseh 118 mornarjev. Ruske oblasti so nesrečo dolgo časa zanikale in zmanjševale njene razsežnosti.