Slovenija 26.6.2019 11:38

Objavljen poziv za 17. beneški arhitekturni bienale

Ljubljana, 26. junija - Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO) z odprtim pozivom vabi interesente k oddaji predlogov za predstavitev v slovenskem paviljonu na 17. mednarodnem arhitekturnem bienalu v Benetkah leta 2020. K sodelovanju so vabljeni posamezniki, aktivni na področju arhitekture, krajinske arhitekture, prostorskega načrtovanja in sorodnih disciplin.

Italija, Benetke. 16. arhitekturni bienale v Benetkah. Razstavišče Arzenal. Foto: Daniel Novakovič/STA

Italija, Benetke.
16. arhitekturni bienale v Benetkah.
Razstavišče Arzenal.
Foto: Daniel Novakovič/STA

MAO je na podlagi sklepa ministrstva za kulturo imenovan kot delegirana ustanova za predstavitev Slovenije na arhitekturnem bienalu. Z odprtim pozivom vabi arhitekte, raziskovalce, kritike, kustose in druge, aktivne na področju arhitekture, k posredovanju predlogov za predstavitev Slovenije na tej pomembni razstavi.

Namen razstave v paviljonu Slovenije na 17. beneškem arhitekturnem bienalu je sodelovati in prispevati k sodobni mednarodni razpravi o arhitekturi in aktualno arhitekturno razpravo v Sloveniji povezati z mednarodnim diskurzom, so zapisali v MAO.

Naslov in tema bienala še nista določena, zato je MAO podal okvirna tematska izhodišča za slovenski paviljon pod naslovom Politike, znanje in arhitektura. Izhodišča so pripravljena na podlagi objavljenih besedil, izjav in intervjujev kuratorja prihodnjega bienala Hashima Sarkisa.

Mednarodna razstava arhitekture na bienalu v Benetkah je najprestižnejša svetovna predstavitev arhitekture. V prihodnjem letu bo bienale potekal od 23. maja do 29. novembra. "S sodelovanjem na njem je izbranim avtorjem in njihovemu delu zagotovljena mednarodna vidnost in strokovna izmenjava na najvišji ravni, ki odpira vrata novim priložnostim," piše v pozivu.

Rok za oddajo projektov je 13. september, o najboljšem pa bo odločala komisija, ki ji predseduje komisar slovenske predstavitve na arhitekturnem bienalu in direktor MAO Matevž Čelik. Odločitev o izboru predloga bo znana 23. septembra.