Slovenija 17.3.2020 11:00

IPF za čas ukrepov znižala višino nadomestil za uporabo avtorskih del

Ljubljana, 17. marca - Kolektivna organizacija IPF, ki upravlja sorodne pravice izvajalcev in proizvajalcev fonogramov v Sloveniji, bo za čas izvajanja državnih ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa znižala višino nadomestil za uporabo varovanih del tistim uporabnikom, ki v tem času ne bodo opravljali dejavnosti.

Ljubljana. Ministrstvo za kulturo (MK). Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Ministrstvo za kulturo (MK).
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Višino nadomestil bo IPF sorazmerno znižala vsem uporabnikom varovanih del iz njihovega repertoarja, ki "jim državni ukrepi prepovedujejo izvajanje njihove dejavnosti in dejavnosti ne bodo opravljali", so zapisali v sporočilu za javnost.

Kot je za STA povedal direktor kolektivne organizacije Viljem Marjan Hribar, so se za to odločili, ker se zavedajo, da zaradi ukrepov uporabniki oziroma plačniki ne bodo mogli poslovati. Zato se jim je zdelo smiselno, da jim olajšajo birokracijo in jim sami znižajo nadomestila za ta čas oziroma jih za ta čas ne zaračunajo.

IPF uporabo varovanih del zaračunava zadnjega v mesecu za pretekli mesec.

Za samo organizacijo bo to po njegovih besedah pomenilo nekaj dodatnega dela in tudi stroškov ter po drugi strani tudi izpad prihodka. "Ampak neuporabe pač ne moremo zaračunavati in bomo delili usodo celotne države," je povedal Viljem Marjan Hribar.

Njihova odločitev za uporabnike velja od 16. marca dalje.