Svet 28.6.2019 5:00

V Karlovyh Varyh začetek 54. mednarodnega filmskega festivala

Karlovy Vary, 28. junija - V Karlovyh Varyh se danes začenja 54. mednarodni filmski festival. Ne enem najstarejših in najpomembnejših evropskih filmskih festivalov vsako leto prikažejo okoli 200 filmov. V glavnem tekmovalnem programu se bo za kristalni globus potegovalo 12 del, med njimi celovečerec Polsestra režiserja Damjana Kozoleta. Festival se bo sklenil 6. julija.

Ljubljana. Ogled filma, projekcija, predstava, film, filmska produkcija. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Ogled filma, projekcija, predstava, film, filmska produkcija.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Kozole, ki je leta 2016 na festivalu v Karlovyh Varyh že osvojil nagrado za najboljšo režijo za film Nočno življenje, tokrat na festival prihaja s filmom o odtujenih polsestrah iz Izole, ki morata zaradi spremenjenih življenjskih okoliščin živeti skupaj v majhnem najetem stanovanju v Ljubljani.

O filmu je v intervjuju za STA povedal: "To je film o dveh ženskah, ki ne želita imeti nič skupnega in negirata vsako podobnost, vendar na koncu najdeta to, kar najbolj zanikata." Na uradni spletni strani festivala pa so zapisali, da Kozoletov film govori o sočutju ter s svojim humorjem spominja na najboljše čase češkega novega vala.

V filmu sta v glavnih vlogah zaigrali Liza Marijina in Urša Menart. Slednja skupaj s Kozoletom in Ognjenom Sviličićem podpisuje tudi scenarij. Prva projekcija in svetovna premiera filma bo v torek, 2. julija. Poleg režiserja se je bosta udeležili še Urša Menart in Liza Marijina, so sporočili s Slovenskega filmskega centra (SFC).

Za kristalni globus za najboljši film se bodo v glavnem tekmovalnem programu potegovali še kitajski režiser Zhai Yixiang s filmom z angleškim naslovom Mosaic Portrait, v Kambodži rojeni britanski scenarist in režiser Hong Khaou s filmom Monsoon, Nemec Jan Ole Gerster s filmom Lara, filipinska režiserka Dwein Baltazar s filmom Ode to Nothing in španski režiser Jonas Trueba s filmom The August Virgin.

Ameriška režiserka Martha Stephens je v tekmovalni program uvrščena s filmom To the Stars, bolgarski režiserski dvojec Kristina Grozeva in Petar Valchanov s filmom The Father, slovaški režiser Marko Škop s filmom Let There Be Light, belgijski režiser Tim Mielants s filmom Patrick, čilski režiser Felipe Rios s filmom The Man from the Future in turški režiser Kivanc Sezer s filmom La Belle Indifference.

Za izjemen prispevek k svetovni kinematografiji bodo na festivalu kristalni globus podelili ameriškima igralkama Julianne Moore in Patricii Clarkson. Julianne Moore, ki je dobila oskarja za film Še vedno Alice in si je nominacijo za oskarja prislužila še za štiri druge filme, bo v Karlovyh Varyh predstavila film After the Wedding skupaj z režiserjem in soprogom Bartom Freundlichom ter soigralcem Billyjem Crudupom.

Patricia Clarkson, ki je bila nominirana za oskarja za stransko vlogo v filmu April praznuje, pa bo na največjem srednjeevropskem filmskem festivalu predstavljala film Learning to Drive v režiji Isabel Coixet.

Retrospektivo bodo letos posvetili egiptovskemu režiserju Youssefu Chahineju (1926-2008). Prikazali bodo 11 njegovih restavriranih filmov, od zgodnjih manj znanih del do uveljavljenih klasik.

V sklopu Future Frames platforme se bo s kratkim filmom Playing predstavil slovenski režiser Lun Sevnik, ki živi na Češkem in je študent praške FAMU. Film bo v sklopu platforme za odkrivanje novih evropskih režiserjev, v okviru katere organizacije članice European Film Promotion nominirajo svoje najobetavnejše mlade talente, doživel svetovno premiero. Kot so sporočili iz SFC, je Sevnika nominirala Češka.

Delavnice za mlade in obetavne kritike GoCritic!, ki jo bo vodil kritik Hollywood Reporterja Neil Young, pa se bo udeležila Veronika Zakonjšek.