Na hitro prelistano 29.6.2019 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 29. junija - Pri Celjski Mohorjevi družbi je izšla knjiga Doživljanje narave Josepha Cornella, pri založbi Buča pa delo Pregovori in reki v kopalkah in obleki s pesmimi Milana Dekleve. Pri založbi Primus so izdali delo Medicinski medij Anthonyja Williama, pri založbi Samala pa slikanici o jogi za dobro jutro in lahko noč avtorice Miriam Gates.

Ljubljana. Knjiga Anthonyja Williama z naslovom Medicinski medij. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Anthonyja Williama z naslovom Medicinski medij.
Foto: STA

Ljubljana. Delo Milana Dekleve z naslovom Pregovori in reki v kopalkah in obleki. Foto: STA

Ljubljana.
Delo Milana Dekleve z naslovom Pregovori in reki v kopalkah in obleki.
Foto: STA

Ljubljana. Slikanica Joga za dobro jutro: Prebudimo se v nov dan avtorice Miriam Gates ter ilustratorke Sarah Jane Hinder. Foto: STA

Ljubljana.
Slikanica Joga za dobro jutro: Prebudimo se v nov dan avtorice Miriam Gates ter ilustratorke Sarah Jane Hinder.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Josepha Bharata Cornella z naslovom Doživljanje narave ter podnaslovom Dejavnosti za ozaveščanje o naravi za vse starosti. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Josepha Bharata Cornella z naslovom Doživljanje narave ter podnaslovom Dejavnosti za ozaveščanje o naravi za vse starosti.
Foto: STA

Ljubljana. Slikanica Joga za lahko noč: Potonimo v miren spanec avtorice Miriam Gates ter ilustratorke Sarah Jane Hinder. Foto: STA

Ljubljana.
Slikanica Joga za lahko noč: Potonimo v miren spanec avtorice Miriam Gates ter ilustratorke Sarah Jane Hinder.
Foto: STA

O NARAVI ZA VSE STAROSTI SKOZI METODO TEKOČEGA UČENJA

Knjiga Doživljanje narave s podnaslovom Dejavnosti za ozaveščanje o naravi za vse starosti predstavlja dolgoletne Cornellove izkušnje pri ustvarjanju in uporabi iger v naravi. Pri tem je razvil metodo "tekočega učenja", da bi v skupini živahnih otrok prebudil globok občutek čudenja in prevzetosti nad naravo. Na ta način postane poučevanje o okolju pravi užitek, ne zgolj suhoparno nizanje dejstev. Njegove tehnike tekočega učenja, ki temeljijo na veselju, ki je del tako poučevalne kot učne izkušnje, so učiteljem po vsem svetu pomagale, da so se povezali s svojimi učenci.

Joseph Bharat Cornell je mednarodno priznani pisec in ustanovitelj svetovnega gibanja Sharing Nature, ki je med najbolj cenjenimi programi za ozaveščanje o naravi na svetu. Njegova prva knjiga Približajmo naravo otrokom je sprožila svetovno revolucijo v izobraževanju o naravi; prevedena je bila v 20 jezikov in prodanih je bilo pol milijona izvodov. Njegove knjige za ozaveščanje o naravi uporabljajo milijoni staršev, pedagogov, naravoslovcev ter mladinskih voditeljev po vsem svetu, so zapisali pri založbi.

PREGOVORI IN REKI V KOPALKAH IN OBLEKI

Pri založbi Buča je izšlo delo Pregovori in reki v kopalkah in obleki, za katero je pesmi, navdahnjene po znanih rekih, pregovorih in besednih igrah, spisal Milan Dekleva, ilustracije zanje pa sta skupaj ustvarili Erika Pavlin, tudi mentorica v ateljeju Varstveno- delovnega centra Tončke Hočevar, in njena varovanka Melita Vizjak. Knjiga predstavlja zmes ilustracij, pregovorov, rekov, izrekov in besednih iger, ki jih dodatno pojasnijo iz njih izpeljane pesmi. "Pred vami je knjiga, za katero upam, da vas bo prepričala in navdušila s svojo izvirnostjo in posebno občutljivostjo kot enkraten dar, ki ga moramo sprejeti z odprtimi očmi in srcem," je ob izidu dela zapisala priznana ilustratorka in slikarka Alenka Sottler. Jezikoslovec Matej Meterc pa je presodil: "Knjiga je lep primer jezikovno-likovne ustvarjalnosti, ki motive za jezikovno igro črpa iz prenesenega pomena frazeoloških enot in večpomenskosti posameznih besed."

PRI ZALOŽBI PRIMUS DELO MEDICINSKI MEDIJ

V prevodu Jerneja Zorana je pri založbi Primus izšla uspešnica Medicinski medij; O kroničnih in skrivnostnih boleznih, in kako končno ozdraveti Anthonyja Williama. "Ste zmedeni zaradi vseh nasprotujočih si informacij o zdravju in preprosto želite jasna navodila? Vas je strah povečevanja števila primerov bolezni, kot je rak, in vas zanima, kako jih preprečiti? Bi radi shujšali? Želite več energije? Bi radi pomagali bolehni ljubljeni osebi? Ste poizkusili vse, šli povsod, vaše zdravje pa še vedno ni takšno, kot želite? Potem je ta knjiga za vas. Odgovorov na ta vprašanja ne boste našli nikjer drugje," so o knjigi zapisali pri založbi. Dodali so, da je Medicinski medij knjiga, ki razkriva številne najdragocenejše zdravstvene skrivnosti Duha: "Je odgovor za vsakogar, ki trpi zaradi kroničnih težav ali skrivnostnih bolezni, ki jih zdravniki ne zmorejo odpraviti."

JOGA ZA DOBRO JUTRO IN LAHKO NOČ

Slikanici Joga za dobro jutro: Prebudimo se v nov dan in Joga za lahko noč: Potonimo v miren spanec je napisala Miriam Gates, ilustrirala pa Sarah Jane Hinder. Prva predstavlja jogo kot vadbo za otroke in starše, da veselo pozdravijo jutro ter se podajo na vsakodnevne dogodivščine z namenom in zaupanjem. Druga predstavlja prakso, s kateri si otroci in starši vzamejo čas zase ter končajo dan umirjeno in pozorno.