Slovenija 27.6.2019 11:04

Sanje v Medani bodo zaznamovali ciganski ritmi in misli o svobodi

Goriška Brda, 27. junija - Z odprtjem razstave v rojstni hiši Alojza Gradnika v Medani se danes začenja pesniški, pravljični in glasbeni festival Sanje v Medani. Do nedelje se bodo organizatorji iz založbe Sanje v družbi številnih gostov posvečali svobodi, v glasbenem programu bodo v ospredju ciganske melodije, ne bodo pa umanjkala druženja s poezijo in vinom.

Ljubljana. Logotip Založbe Sanje. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Logotip Založbe Sanje.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Pri Sanjah festival Sanje v Medani razumejo kot vrhunec svojega dela, zato se jim zdi dragoceno, da se na njem srečajo ustvarjalci in ustvarjalke pa tudi bralke in bralci. Pomemben element festivala so pesniška potovanja, ki bodo od petka do nedelje potekala med 19.30 in 21. uro. Med nastopajočimi na večerih, naslovljenih Stopiva v dež, Ustvariva glasbo in ples ter Lepota, od katere bo smrt zblaznela, bodo Marko Tomaš (Bosna), Vesna Bukovec, Ana Jelnikar, Milena Mileva Blažič, Jani Kovačič, Sofya-Agnessa Yakuntsova, Violeta Tomič, Ivan Peternelj, Blaž Šef, Iztok Osojnik, Grega Ulen in Katarina Juvančič.

Prav tako med petkom in nedeljo bodo festivalsko dogajanje prevzeli številni glasbeni in pesniški ustvarjalci iz Slovenije in tujine. Na terasi pred vilo Vipolže in pred gradom Dobrovo bodo nastopili trikratni zmagovalci festivala trobentačev v Guči Bojan Ristič Brass Band iz Srbije, Romanimo in Monika Lakatos iz Madžarske, romski glasbeniki iz Prekmurja Romano Glauso ter slovenska zasedba Bakalina Velika, Svetlana Makarovič in avstrijski glasbenik in kitarist Alfred Burgstaller pa bosta v petek izvedla glasbeno pripoved Snegoručka.

Za otroke in odrasle se bo srednjeveška vasica Šmartno v soboto prelevila v Pravljično vas. Zavzeli jo bodo pripovedniki iz Rezije, med njimi Luigia Negro in Sandro Quaglia, ter Pravljice iz druge violine. Pod vodstvom Katarine Juvančič bo potekala tudi glasbena delavnica uspavank.

Na Forumu Sanje bodo v nedeljo spregovorile tri ženske: misijonarka Marija Sreš, ki je 40 let preživela med staroselci v Indiji, Anja Srpčič, ki je kot prostovoljka delovala v Gambiji, in Vlasta Nussdorfer, ki se že vse življenje posveča varovanju človekovih pravic, piše v sporočilu za javnost.

Program festivala bo ob 18. uri v Medani uvedlo odprtje razstave Arhitekturni idejni predlogi za prenovo Gradnikove domačije, ki so jih pripravili študenti Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani.

Rdečo nit letošnjega dogajanja, svobodo, pa predstavljajo tri knjige, izdane ob festivalu. Med njimi je esej ameriškega meniha in pisatelja Thomasa Mertona O dežju in nosorogu, brezčasna meditacija o samoti, ki nagovarja k razmisleku, kako ostati človek, so zapisali pri založbi. Bero zaznamujeta še pesniška zbirka Marka Tomaša Želim postati terorist ter esej zdravnika, misleca, psihoanalitika in znanstvenika Wilhelma Reicha z naslovom Prisluhni, mali človek!