Slovenija 29.6.2019 8:00

Z Neisho uvod v glasbeno poletje v Nuku

Ljubljana, 29. junija - V Narodni in univerzitetni knjižnici (Nuk) so tudi letošnje poletje posvetili glasbi, ki bo od danes do 20. julija odzvanjala v atriju v sedmih sklopih. Sobote bodo namenjene uveljavljenim glasbenikom, nedelje mladim in nepoznanim umetnikom, ponedeljki šansonom, torki vokalistkam, srede gledališču, četrtki različnim tradicijam in petki vokalistom.

Ljubljana. Pevka Neisha. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Pevka Neisha.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Tritedenski festival Poleti v Nuk bo nocoj odprla Neisha s svojimi znanimi skladbami. Za njo bodo sobotne večere popestrili Raiven, Tinkara Kovač ter skupina Teo Collori in Momento Cigano z romsko in plesno swing glasbo, s katero se bo festival 20. julija tudi zaključil.

Ob nedeljskih večerih se bodo za zidovi Plečnikove palače predstavili mladi, še neuveljavljeni in nekaterim nepoznani umetniki, ki bodo na festivalu dobili svojo priložnost. Nedeljski oder bo odprl trio španskih in nemških korenin Ljutri, ki prepeva špansko etno glasbo. Sledil bo mlad idrijski kantavtor Jakob Kobal, zadnja nedelja pa bo s skupino Mencarija popeljala v ritme gypsy swinga.

Za lažje začetke tednov bodo ponedeljki namenjeni šansonom in zgodbam, v katere ti popeljejo. Hamlet Express kot štiričlanska zasedba priznanih glasbenikov bo s svojimi besedili popeljala v svet strasti in melanholije. Svoj pečat pa bosta vtisnila še Jure Ivanušič in Romana Krajnčan.

Od alta do soprana se imenuje sklop, ki je namenjen ženskim vokalistkam, in kot prvo mesto na tem odru bo pripadalo Nini Strnad z interpretacijo jazzovskih del. Druga festivalska torka bosta na odru Karin Možina, ki bo za atrij Nuka samostojno stopila iz vrst zbora Perpetuum Jazzila, in Nana Milčinski s svetom pravljičnih skladb.

Ob sredah se bo festivalski oder spremenil v gledališkega, a brez pravih lesenih odrskih desk. Prvi gostje tega sklopa bodo Brutalci s predstavo, ki bo s svojo vsebino vsem gledalcem postavila predse ogledalo, v katerem se bo moč prepoznati. Drugo sredo bo na sporedu avtobiografsko performativno popotovanje dveh mladih režiserk in igralk, Ane Špik ter Valentine Plaskan, v predstavi Živela je ženska. Da je gledališče lahko tudi prizorišče, kjer izvemo, kako si zapomniti 3141 decimalk števila pi, pa bo zadnjo festivalsko sredo dokazal Nik Škrlec v avtorski predstavi Naj gre vse v Pi.

Ob četrtkovih večerih bodo skupine umetnikov skozi svojo glasbeno izvajanje omogočile popotovanje iz sedeža v atriju v svetove, kjer so meje med kulturami in ljudmi zabrisane. Skupina Slo-blues bo izvedla slovenske narodne napeve v blues preobleki, skupina Noreia spoj tradicije keltskega sveta s slovensko ljudsko glasbo, projekt Interconnected, v katerem so Ana Pandur, Vesna Zornik, Robert Jukič in Marko Brdnik, pa bo predstavil mešanico flamenka in tanga.

Ob petkih se bodo v sklopu Od tenorja do basa predstavili Miha Guštin, bolj znan z umetniškim imenom Gušti, Samo Budna in Darko Barbič, ki deluje pod umetniškim psevdonimom Dare Acoustic, so sporočili iz Nuka.