Slovenija 29.6.2019 7:00

V CD premiera celovečerca Eme Kugler Človek s senco

Ljubljana, 29. junija - V Cankarjevem domu (CD) bo drevi v sklopu Naši filmi doma slavnostno premiero dočakal celovečerec režiserke Eme Kugler Človek s senco. Film na eni strani odpira vprašanje, "kaj nas določa kot ljudi", na drugi pa, "kaj je tisto, kar sili človeka v reprodukcijo". V glavnih vlogah igrajo Marko Mandić, Loup Abramovici in Nataša Matjašec-Rošker.

Ljubljana. Cankarjev dom. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Cankarjev dom.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Človek s senco je peti celovečerni igrani film Eme Kugler. O njem je režiserka dejala, da ne gre za klasičen narativni film, sporočilo, ki ga želi podati, sestavlja asociativni niz podob, ki v kombinaciji z zvokom in glasbo povedo "zgodbo", so sporočili iz Slovenskega filmskega centra (SFC).

Film po besedah režiserke govori o nezmožnosti biti, obstajati kot avtonomno, svobodno bitje: "Kaj nas določa kot ljudi, kot človeka? Eno je civilizacija kot sistem moči in nadzora, zgrajen tekom časa in postavljen od tistih, ki so bili in ki so še na poziciji moči in ti dejansko določajo človekovo usodo. V toku 'zgodbe', ki jo film razvija, se pokaže, da je največja zabloda človeka njegova iluzija, da je svoboden."

Drugo vprašanje, ki se ga film loteva, pa je vprašanje človeške reprodukcije. Kaj je tisto, kar sili človeka v reprodukcijo? Morda družbena prisila, zgolj genetski kod, podobno kot pri živalih, ali pa človekov strah pred smrtjo, pred ničem, pred praznino, ki biva v vseh nas vse od rojstva dalje. "Verjetno kombinacija vsega skupaj," je razmišljala režiserka.

Glasbo za film je napisal skladatelj Robert Jiša iz Prage, izvedel pa Simfonični orkester Radia Slovenija pod taktirko Mareka Štryncla. Direktor fotografije je Lev Predan Kowarski, zvok je oblikoval Boštjan Kačičnik, digitalno postprodukcijo slike pa studio NuFrame.

Film je nastal v produkciji Zavoda ZANK, s finančno podporo SFC in s pomočjo koproducentov: NuFrame, Zvokarna, MBgrip, VPK-pro, Big Heart Studio, Radio Slovenija-Radio ARS in sponzorjem Slovenske železnice, piše v sporočilu za javnost.

Ema Kugler je vsestranska samostojna umetnica, ki se ukvarja s performansom, instalacijami, videom, filmom in gledališko kostumografijo. Deluje kot režiserka, scenaristka, scenografka, kostumografka in montažerka.

Umetnico odlikuje avtorski vizualni jezik, ki se napaja iz podzavesti, referira se na metaforiko duhovne zgodovine in človeškega duha ter sledi najvišjim estetskim merilom. "Njene gibljive slike so prikaz ritualov vsakdanjega življenja, interpretacija velikih mitoloških zgodb in angažiran komentar družbenih anomalij," še piše v sporočilu za javnost.

Za delo na področju multimedialne umetnosti je Ema Kugler prejela nagrado zlata ptica, za filmsko ustvarjanje pa nagrado Prešernovega sklada, Župančičevo nagrado in več mednarodnih nagrad.