Svet 28.6.2019 6:00

Jani Virk in Vlado Žabot na 8. beograjskem festivalu evropske književnosti

Beograd, 28. junija - Slovenska pisatelja Jani Virk in Vlado Žabot sodelujeta na 8. beograjskem festivalu evropske književnosti, ki v organizaciji založbe Arhipelag od 25. do 28. junija poteka v srbski prestolnici. Na festivalu predstavljata svoja romana Zadnja Sergijeva skušnjava in Volčje noči, ki sta v srbskem prevodu izšla pri založbi Arhipelag.

Ljubljana. Pisatelj Jani Virk. Foto Jure Makovec/ STA Arhiv STA

Ljubljana.
Pisatelj Jani Virk.
Foto Jure Makovec/ STA
Arhiv STA

Ljubljana. Pisatelj Vlado Žabot. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Pisatelj Vlado Žabot.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Po pisanju srbske tiskovne agencije Tanjug sta se Virk in Žabot v četrtek srečala z novinarji. Zvečer je Virk gostoval v Domu mladine, Žabot se bo tam predstavil danes.

Njuna romana sta v srbskem prevodu izšla v zbirki 100 slovanskih romanov, s katero Forum slovanskih kultur skrbi, da se imena najbolj izpovednih slovanskih literatov iz ene znajdejo tudi na knjižnih policah drugih slovanskih držav, srbske prevode izdaja založba Arhipelag.

Po besedah urednika založbe Arhipelag Gojka Božovića je Virkov roman Zadnja Sergijeva skušnjava družbeno aktualen in kritičen. Sočasno je intoniran ironično in tragično ter napisan v neorealistični maniri, kjer se eros in tanatos silovito prepleteta s eksistencialnimi in metafizičnimi vprašanji.

O romanu Volčje noči, za katerega je Žabot dobil Delovo nagrade kresnik za najboljši roman leta, pa je Božović povedal, da Žabot v njem "preizprašuje dediščino poganskega v sodobnem svetu kot razpoke v nam znani sliki sveta in tudi kot razpoke v samem človeku, ko trči ob mejne prostore, v katerih se koledarji križajo". Dodal je, da je v romanu nekaj kafkovskega.