Svet 30.6.2019 5:00

V Mostarju razstavi o Soški fronti in Da Vinciju

Mostar, 30. junija - V galeriji Glasbenega centra Pavarotti v Mostarju sta do 5. julija na ogled fotografski dokumentarni razstavi Neme priče vojnih grozot 1915-1918; Madžarski spomeniki na Soški fronti goriškega raziskovalca Vilija Prinčiča ter Skice Leonarda da Vincija, so sporočili iz Kulturnega doma v Gorici. Pri postavitvi so sodelovali slovenski organizatorji.

Sto let soške fronte. Avstro-ogrska topniška posadka. Foto: Fototeka Društva soška fronta 1915-1917

Sto let soške fronte.
Avstro-ogrska topniška posadka.
Foto: Fototeka Društva soška fronta 1915-1917

Prinčičeva razstava Neme priče vojnih grozot 1915-1918; Madžarski spomeniki na Soški fronti je stvaren prikaz krutih in nečloveških tragedij, ki so jih bosanski in drugi vojaki doživljali pred 100 leti na Soški fronti. Skupni cilj je namreč, da se s prikazom bosanskih spomenikov na soški fronti ponovno prikliče v spomin na tragedijo prve svetovne morije, istočasno pa naj bo razstava poklon padlim vojakom bosanskih enot.

Prinčič podpisuje tudi knjigo Neme priče vojnih grozot 1915-1918, v kateri je predstavljenih 54 spomenikov, obeležij in drugih spominskih objektov, ki jih je prva svetovna vojna zapustila na ožjem območju Goriške, v Posočju in na Tržaškem.

V Mostarju razstavljena serija skic Leonarda Da Vincija pa sodi v sklop projekta Leonardo brez meja, ki ga Kulturni dom v Gorici načrtuje v sodelovanju z Muzejem Leonardo da Vinci iz Firenc ob 500-letnici smrti velikega italijanskega slikarja, kiparja, arhitekta, inženirja in izumitelja.

Da Vinci (1452-1519) se je rodil v Vinciju v Toskani kot nezakonski sin florentinskega notarja Piera da Vincija. Šolal se je pri Verocchiu. Bil je ustvarjalni genij in glavni predstavnik renesančnega univerzalnega človeka, ki združuje umetnost in znanost. Po načelu znati opazovati je preučevanje narave in eksperiment utemeljil kot izhodišče umetniškega in znanstvenega dela ter s tem pomembno vplival na duhovni razvoj zahodnega sveta v novem veku.

Med partnerji in pokrovitelji razstavnega projekta v Mostarju sta tudi slovenski društvi Prospot in Soška fronta.