Svet 29.6.2019 6:00

V Montreuxu jazz festival z veliki zvezdniškimi imeni

Montreux, 29. junija - V Montreuxu se je začela 53. izdaja slovitega jazz festivala, ki ga bodo letos poleg jazza zaznamovali tudi afriško-ameriški beati in britanski glasbeniki. Med znanimi nastopajočimi so Billy Cobham, Chick Corea, Elton John, Joan Baez, Tom Jones in Quincy Jones, pa tudi Seun Kuti & Egypt 80 ter Amadou in Mariam.

Srbija, Beograd. Ameriška pevka Joan Baez. Foto: Tanjug/STA Arhiv Tanjug/STA

Srbija, Beograd.
Ameriška pevka Joan Baez.
Foto: Tanjug/STA
Arhiv Tanjug/STA

Festival v Montreuxu, ki že vsa leta privablja najbolj odmevna imena glasbene industrije, z jazz koncerti ohranja svoje zgodovinske temelje, obenem pa v program uvršča nove glasbene zvrsti, ki se zlahka vključijo v festivalsko dogajanje.

Posebna projekta bosta denimo predstavili jazzovski legendi, bobnar Billy Cobham ter pianist, klaviaturist in skladatelj Chick Corea. V Montreux prihajajo tudi priljubljena sodobna jazz glasova - Melody Gardot in Bobby McFerrin - ter priznana trobentača Christian Scott aTunde Adjuah in Terence Blanchard.

Med nastopajočimi v bolj popularno naravnanem Avditoriju Stravinski pa bodo poleg nekaterih že omenjenih odmevnih glasbenikov tudi tri glasbenice, ki so močno zaznamovale r&b ter ameriški pop - Janet Jackson, Lauryn Hill in Janelle Monae, v melanholijo bodo poslušalce ovili Thom Yorke in skupina Bon Iver.

Kot je razbrati s festivalske spletne strani, je že razprodan nocojšnji koncert Eltona Johna, ki je na festivalu v preteklosti že nastopil, prav tako se v Montreux vračata Joan Baez in Anita Baker. V naboru nastopajočih so tudi kitarist Guns N' Roses Slash ter mojstri elektronike The Chemical Brothers.

Joe Jackson bo na festivalu obeležil 40-letnico svoje kariere, za zabavo pa bodo poskrbeli tudi Snarky Puppy, ki so nedavno nastopili v Ljubljani.

Festival bo potekal do 13. julija.