Slovenija 2.7.2019 10:33

Ljubljana Street Art Festival bo osvetlil ulično umetnost v prestolnici

Ljubljana, 2. julija - V prestolnici se danes začenja mednarodni Ljubljana Street Art Festival. Prvi festival ulične umetnosti v Sloveniji združuje mednarodno in domačo ulično, umetniško, aktivistično in akademsko sceno. S simpozijem, diskusijami, delavnicami, sprehodi in stenskimi poslikavami bo obiskovalce spodbujal k branju ulic in sodelovanju.

Ljubljana. AKC Metelkova mesto. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
AKC Metelkova mesto.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Festival, kot so sporočili organizatorji, hkrati podpira mlade, še neuveljavljene generacije uličnih umetnic in umetnikov ter skrbi za prihodnost lokalnega street art okolja.

Festival bo odprl simpozij Politike in politično street arta, ki se bo ob 16. uri začel v klubu Gromka v AKC Metelkova mesto. Posvetil se bo refleksiji dozdajšnje teorije in prakse na tematiko street arta in grafitov. Politike in politično street arta se bo na simpoziju raztezalo od grafitiranja iz polpretekle zgodovine, kot so bili na primer odporniški grafiti v času 2. svetovne vojne, vse do današnje borbe za pravico do mesta in ponujanju konkretnih odgovorov na sovražni govor.

Na zunanji steni kluba Jalla Jalla v AKC Metelkova mesto pa bo Vedran Štimac, v Puli rojen ilustrator in ulični umetnik in doktorski raziskovalec, ki od leta 2017 živi in ustvarja v Ljubljani, od danes do petka ustvarjal poslikavo z naslovom Cities for people, not for profits! Kot so zapisali organizatorji, bo poslikava risala vprašanja prevladujoče politično-ekonomske dehumanizacijske prakse na kartografijo sodobne družbe.

V letnem vrtu kluba Gala Hala v AKC Metelkova Mesto bo v sredo potekala street art delavnica. Na njej se bo 25 grafitarskih začetnikov do 25. leta starosti pod vodstvom mojstrov seznanilo s praktičnimi platmi grafitiranja in šabloniranja. V primeru slabega vremena se bo dogajanje preselilo v notranjost kluba.

V Galeriji Škuc bosta v sredo potekala projekcija dokumentarca in pogovor, na katerem bo sodeloval v Kentuckyju rojeni in v Berlinu delujoči umetnik Brad Downey. Dogodek bo uvedla projekcija njegovega dokumentarce Public Discourse, ki prikazuje raznovrstnost street art praks v New Yorku. Sledil bo pogovor z Downeyjem, ki bo reflektiral in kontekstualiziral tudi svoje pretekle podvige.

V četrtek in petek popoldne organizatorji vabijo na sprehod Tabor Street Art Tour. V uri in pol bo razkril pisano stran Ljubljane in njeno zgodovino skozi ta specifičen medij. Potekal bo skozi sosesko Tabor, ki jo odlikuje specifika urbanih intervencij v javni prostor, mednje pa sodijo tako grafiti in street art kot tudi druge intervencije na javnih površinah - od urbanega vrtičkanja, vlakovnih kompozicij pa do spregledanih stenskih porisav.

V soboto bo potekal Left Over Jam. Po Hall of Fame, stenah med hostlom Celica in ambulanto Metelkova, kjer praviloma grafitirajo samo najboljši in najbolj uveljavljeni, bo posegala mlajša generacija grafitarjev in grafitark. Organizatorji vabijo tudi na kolesarski Street Art Tour po Ljubljani, ko se bodo udeleženci podali na lov za najboljšimi uličnimi stvaritvami izven središča mesta. Festivalsko dogajanje se bo zvečer sklenilo v Ambasadi Rog.

Ljubljana Street Art Festival organizira Alternative Ljubljana - Inštitut za urbana vprašanja.