Slovenija 3.7.2019 9:07

The Slavo Rican Assembly za uvod v Jazz Festival Piran

Piran, 3. julija - S koncertom The Slavo Rican Assembly se v piranskem Caffe Teatru drevi ob 21. uri začenja Jazz Festival Piran. Festival bo do nedelje postregel še s koncerti Jure Pukl Tria, zasedbe Nas3, kvinteta Nine Strnad ter s predstavitvijo projekta Senses pozavnista Denisa Breganoviča.

ZDA, New York. Koncert zasedbe The Slavo Rican Assembly. Foto: Robi Poredoš/STA Arhiv STA

ZDA, New York.
Koncert zasedbe The Slavo Rican Assembly.
Foto: Robi Poredoš/STA
Arhiv STA

Zasedba Slavo Rican Assembly, ki bo uvedla letošnjo izdajo Jazz Festivala Piran, se ukvarja z raziskovanjem sorodnosti in različnosti med portorikansko in tudi širše, karibsko, ter slovansko-balkansko glasbeno tradicijo, ki ju spaja v iskrivo svežo, emotivno in ritmično nabito glasbeno mešanico. Člani zasedbe Slavo Rican Assembly, med katerimi sta tudi slovenska glasbenika Jan Kus in Žan Tetičkovič, svoje poslušalce vodijo na edinstvena glasbena popotovanja, napovedujejo organizatorji.

V četrtek bo na oder Caffe Teatra stopil Jure Pukl Trio, ki ga poleg Pukla na saksofonu sestavljata še kontrabasist Robert Jukič in bobnar Howard Curtis. Glasba, ki jo igra trio, je avtorska in se napaja iz različnih glasbenih zvrsti, njeni skupni imenovalci pa so improvizacija, interakcija, liričnost, izleti v neznano in neplanirano.

Zasedbo Nas3, ki bo zaznamovala petkov večer, sestavljajo obalni glasbeniki Teo Collori (kitara), David Morgan (bobni) in Denis Horvat (hammond), ki preigravajo jazz-fusion. "Gre za tri vrhunske instrumentaliste, ki so združeni v eno kompaktno celoto, ki jo krasijo dober zvok, razgibani in dinamični aranžmaji, domiselne spevne melodije in virtuozna izvedba," piše v najavi dogodka.

V soboto se po napovedih organizatorjev obeta "večer za ljubitelje tradicionalnega, melodičnega jazza" v družbi Nine Strnad Quinteta, ki ga poleg vokalistke sestavljajo saksofonist Jaka Kopač, kontrabasist Nikola Matošič, klaviaturist Gregor Ftičar in kitarist Collori. Za veliki nedeljski finale pa bo poskrbel pozavnist Denis Breganovič, ki bo predstavil svoj projekt Senses.