Slovenija 3.7.2019 9:11

V Kopru razstava o posledicah velike vojne

Koper, 3. julija - V Muzejski galeriji koprskega pokrajinskega muzeja bodo danes odprli razstavo z naslovom Leto po veliki svetovni moriji. Ta predstavlja krvave boje na Soški fronti in posledice bojev, s katerimi so se soočali ranjenci in zdravstveno osebje v zaledju fronte. Razstava bo na ogled do 7. septembra.

Koper. Pokrajinski muzej Koper. Foto: Kaja Kraljevič/STA Arhiv STA

Koper.
Pokrajinski muzej Koper.
Foto: Kaja Kraljevič/STA
Arhiv STA

Po odprtju Soške fronte leta 1915 so se na območju takratne Kranjske in Istre vzpostavila številna zavetišča in bolnišnice za oskrbo ranjencev. Posebnost razstave je, da bodo na ogled originalni predmeti, ki jih uspešno zbira in hrani soavtor razstave, Srečko Rože iz Vojaškega muzeja Tabor Lokev, so zapisali v Pokrajinskem muzeju Koper.

Soška fronta, sicer del italijanske fronte, je bila prizorišče največjega spopada na gorskem območju v zgodovini človeštva in največji vojaški spopad na Slovenskem sploh. Zahtevala je življenja več tisoč Slovencev, 1,5 milijona vojakov na obeh straneh je bilo v soški fronti ubitih, ranjenih ali zajetih.

Prva svetovna vojna je trajala od 28. julija leta 1914 do 11. novembra leta 1918. Nasproti centralnim silam (Avstro-Ogrska, Nemčija, Otomansko cesarstvo in Bolgarija) so bile sile antante: Francija, Rusija, Srbija in Velika Britanija, leta 1915 se jim je pridružila Italija, leta 1917 pa še ZDA. Bilanca vojne je bila najbolj tragična za vojake, saj jih je umrlo skoraj deset milijonov, 20 milijonov pa jih je bilo ranjenih.