Svet 4.7.2019 5:00

V Avignonu danes začetek 73. gledališkega festivala

Avignon, 4. julija - V mestu Avignon na jugu Francije se danes začenja 73. gledališki festival. Letošnja izdaja bo po pisanju nemške tiskovne agencije dpa v znamenju pomembnih imen, od francoske zvezdnice Emmanuelle Beart do ruskega režiserja Kirila Serebrenikova. Tudi tokratni Avignon bo družbeno kritičen.

Francija, Avignon. Trg v francoskem mestu Avignon, ki je ena izmed turistično najbolj privlačnih destinacij na jugu Francije. Mesto je postalo znano tudi po vsakoletnem gledališkem festivalu. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Francija, Avignon.
Trg v francoskem mestu Avignon, ki je ena izmed turistično najbolj privlačnih destinacij na jugu Francije. Mesto je postalo znano tudi po vsakoletnem gledališkem festivalu.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Največji francoski gledališki festival po besedah intendanta Olivierja Pyja ni "mehurček, ki bi bil ločen od preostalega sveta". Z njim želijo povezati politiko in poezijo.

Tritedenski festival bo na dvorišču znamenite Papeške palače odprla predstava Architecture francoskega režiserja in koreografa Pascala Ramberta. Predstava pripoveduje o družina umetnikov in intelektualcev v Evropi, ki ob porajajočem se nacizmu ne morejo zaustaviti padca njihovega sveta. Nastopa zvezdniška zasedba, v kateri so tudi Emmanuelle Beart, Stanislas Nordey in Denis Podalydes.

Kot piše dpa, je Emmanuelle Beart na dvorišču Papeške palače nazadnje nastopila leta 2013 v igri Petra Handkeja z naslovom Über die Dörfer, ki jo je režiral igralec in režiser Nordey.

Med vrhunci festivala dpa izpostavlja še predstavo Outside Serebrenikova. Gre za portret kitajskega kultnega fotografa Rena Hanga, ki je leta 2017 pri 29-ih letih storil samomor. Umetnik, ki so ga zaradi njegovih fotografskih aktov večkrat pridržali, se je boril z depresijo.

Projekt je nastal pred dvema letoma, le malo preden je bil Serebrenikov avgusta 2017 osumljen goljufije, s katero naj bi oškodoval državo, in pridržan v hišnem priporu. Aprila so mu hišni pripor odpravili. Devetinštiridesetletni režiser še vedno potrebuje posebno dovoljenje, če želi zapustiti državo. Festivala v Avignonu se po navedbah vodstva festivala ne bo udeležil.

Festival v Avignonu je leta 1947 ustanovil igralec in režiser Jean Vilar. Od tedaj se je razvil v enega največjih gledaliških festivalov na svetu. Festival vsako leto ponudi približno 40 gledaliških in plesnih predstav, tako francoskih kot iz tujine. Ponuja pa tudi literarne večere, razstave, projekcije filmov in pogovore.

Letošnji festival se bo sklenil 23. julija.