Slovenija 4.7.2019 8:00

Na Ljubljana festivalu Oda času zvezde flamenka Marie Pages

Ljubljana, 4. julija - Na 67. Ljubljana festivalu bo drevi ob 21. uri v Križankah na sporedu predstava Oda času, katere režijo in koreografijo podpisuje zvezda flamenka Maria Pages. Kot je plesalka povedala v sredo, njena nova produkcija, v kateri nastopa devet plesalcev in sedem glasbenikov, spregovori o temah, ki od vselej zanimajo človeštvo - o času in minljivosti.

Ljubljana. Festival Ljubljana, logotip. Foto: Bor Slana/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Festival Ljubljana, logotip.
Foto: Bor Slana/STA
Arhiv STA

Maria Pages flamenko dojema kot celovito in sodobno umetnost, ki se z lahkoto spaja z drugimi umetnostmi v skupen izraz. V sklopu 67. Ljubljana festivala bo drevi predstavila novo produkcijo Oda času, ki jo je režirala in koreografirala v sodelovanju z zvestim sodelavcem, dramaturgom in avtorjem besedila El Arbijem El Hartijem.

Kot so zapisali pri festivalu, Oda času v ospredje postavlja minljivost časa in vpliv le-tega na človeško telo, hrepenenje, umetnost in življenje. Navdih je plesalka in koreografinja črpala iz osebnega in profesionalnega življenja, v plesno predstavo pa je vpeljala številne druge elemente, med drugim misli zgodovinskih osebnosti, kot so Platon, Marguerite Yourcenar, Jorge Luis Borges, John Cage, Marcel Duchamp in Octavio Paz.

Po napovedih organizatorjev 67. Ljubljana festivala se obiskovalcem Križank nocoj obeta "plesno potovanje, prežeto s čustvi in inteligenco".

V Sevilli rojena Maria Pages je svetovno uveljavljena umetnica, znana po lastnem konceptu estetike flamenka. Plesalka, za katero je umetnost brezmejna, si je po zapisu festivala upravičeno izbojevala pomemben prostor na svetovni plesni sceni. Z uporabo konvencionalnih kod v jeziku flamenka in z raziskovanjem njegove notranjosti in zunanjosti se je uveljavila kot prava pionirka ustvarjanja flamenka, ki ostaja sodoben in živ ter se nenehno razvija.

V dolgoletni plesni karieri je Maria Pages nastopila na vseh pomembnejših odrih sveta, za svoje delo pa je prejela tudi številne mednarodne nagrade, so še zapisali pri Festivalu Ljubljana.