Slovenija 5.7.2019 5:00

Na Ptuju se začenja 17. festival Art Stays

Ptuj, 5. julija - Z odprtjem razstave in zvočne instalacije enega najpomembnejših singapurskih umetnikov Zulkifleja Mahmoda v dominikanskem samostanu se na Ptuju začenja 17. festival sodobne umetnosti Art Stays. Sledil bo koncert jazz zasedbe DžeZZva, na Mestnem trgu pa bodo z videomapiranjem ptujske mestne hiše obeležili 1950. obletnico prve omembe mesta.

Ptuj. Festival sodobne umetnosti Art Stays. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA Arhiv STA

Ptuj.
Festival sodobne umetnosti Art Stays.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA
Arhiv STA

Umetnika italijanskega gibanja Movimento Creative Label Simone Pucci in Federico De Benedictis sta poskrbela za to, da bo po 22. uri na bogato okrašenem pročelju ptujske mestne hiše pred očmi obiskovalcev zaživela zgodovina Ptuja. Vizualna zgodba bo prisotne preko rimskih časov, srednjega veka in današnjih dni popeljala v prihodnost.

Festival Art Stays, ki že od leta 2003 v najstarejše slovensko mesto in njegovo okolico prinaša vrhunsko produkcijo domačih in tujih umetnikov, bo potekal do 12. julija. Doslej je gostil že več kot 800 umetnikov, od najperspektivnejših mladih do velikih imen sodobne umetnosti.

Umetniški vodja festivala Jernej Forbici tudi pred letošnjim dogodkom obljublja presežke iz zelo širokega spektra umetniških izrazov - od kiparstva, fotografije, slikarstva in instalacij do videa, filma, performansov in glasbe.

Sedemnajsta izvedba največjega tovrstnega slovenskega festivala z naslovom Prihodnost - vizija sveta bo predstavila mednarodni izbor umetnikov, ki svoja raziskovanja posvečajo prihodnosti. Odgovore na to bodo obiskovalci lahko iskali na skoraj vseh likovnih prizoriščih na Ptuju in v okolici.

Med več kot 80 tujimi in domačimi umetniki izpostavlja velik izbor azijskih umetnikov, kot so Gal Weinstein, Jeongmoon Choi, Zulkifle Mahmod, Toru Hamada, Yu Kato, Snow Yunxue Fu in še pomembnejši izbor svetovno znanih fotografov kot so Edward Burtynsky, Olivo Barbieri in Andrea Botto. Omenjenim se bodo pridružili študenti likovnih akademij iz Budimpešte, Benetk, Ljubljane in Xiana.