Slovenija 5.7.2019 8:00

V muzeju filmskih igralcev poklon Mirandi Caharija

Divača, 5. julija - Na dvorišču Muzeja slovenskih filmskih igralcev bo drevi ob 20.30 potekala tradicionalna prireditev Poklon, ki bo tokrat posvečena igralki Mirandi Caharija. Ob priložnosti bodo prikazali film Eva v režiji Francija Slaka, izšla pa bo tudi monografija Poklon Mirandi Caharija, v kateri se je Jasmina Šepetavc poglobila v igralkin filmski opus.

Ljubljana. Slovenski filmski in televizijski režiser, scenarist, producent in pedagog Franci Slak (1953-2007). Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Slovenski filmski in televizijski režiser, scenarist, producent in pedagog Franci Slak (1953-2007).
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Miranda Caharija je na filmu debutirala leta 1965 kot Lenka v filmu Jožeta Babiča Po isti poti se ne vračaj (1965). V karieri je ustvarila številne vloge v filmih slovenskih režiserjev starejše in mlajše generacije, v slovensko filmsko zgodovino pa se je zapisala z naslovno vlogo v filmu Francija Slaka Eva (1983), ki ga bodo nocoj prikazali v Divači.

Protagonistka Eva v filmu živi sama, z dvema odraščajočima otrokoma. Njeno življenje poteka precej ustaljeno, ko ji nova delovna naloga da svež zagon. Kot projektantka se loti načrtovanja celic v novi zaporniški zgradbi in odtlej se vse odvija v na videz odmaknjenem svetu, ki prej spominja na film, kot na običajno življenje. V tem svetu išče Eva novih, radikalnih rešitev, pa čeprav za ceno svoje "neomejene" svobode, o filmu piše na spletni strani Slovenskega filmskega centra (SFC). "Drama o krizi ženske v srednjih letih," pa so ob filmu zapisali v muzeju.

Ob priložnosti bo izšla tudi monografska publikacija Poklon Mirandi Caharija, v kateri se je Jasmina Šepetavc poglobila v igralkin filmski opus in z njo naredila obsežen intervju, so sporočili iz muzeja. Kot je v intervjuju za publikacijo povedala igralka, je Eva nedvomno njena največja filmska vloga. "Spomnim se, da so nas takrat celo povabili v San Francisco na filmski festival, kot dober jugoslovanski film tistega časa. In tega se spomnim, kako sem se sprehajala po tisti obali tam in gledala čez zaliv zapor Alcatraz," je dejala.

Prireditev Poklon v Divači redno pripravljajo ob rojstnem dnevu prve slovenske filmske zvezde Ite Rine, 7. juliju. Nocojšnji dogodek bo ob 20.30 uvedel glasbeni nastop skupine Kvartet Saxibille, sledili bodo slavnostni nagovori ob predvideni prisotnosti igralke Mirande Caharija.

Projekcija filma Eva predstavlja tudi uvod v novo sezono letnega kina Muzeja slovenskih filmskih igralcev. Vse do 23. avgusta si bo na kraškem dvorišču muzeja vsak petek mogoče ogledati filme s 35-mm filmskega traku. Na sporedu bodo projekcije: Dolina miru v režiji Franceta Štiglica (12. 7.), Jules in Jim v režiji Francoisa Truffauta (19. 7.), Casablanca v režiji Michaela Curtiza (26. 7.), Visoke pete Pedra Almodovarja (2. 8.), Življenje je lepo v režiji Roberta Benignija (9. 8.), Strti cvetovi Jima Jarmuscha (16. 8.) in za konec še Čudežno potovanje, ki ga podpisuje Hayao Miyazaki.