Svet 8.7.2019 5:00

Muzej Dunaja čez poletje zasedli ulični umetniki in skejterji

Dunaj, 8. julija - V Muzeju Dunaja je na ogled razstava z naslovom Takeover. Ker bodo muzej jeseni začeli prenavljati, so izkoristil priložnost in med svoje zidove povabili ulične umetnike. V muzeju sta tako poleg kurirane razstave uličnih umetnikov urejena tudi skejt park in prostor za delavnice. Razstava bo na ogled do 1. septembra, vstop je prost.

Avstrija, Dunaj. Dunajski muzej Albertina. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Avstrija, Dunaj.
Dunajski muzej Albertina.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

"Naša naloga je, da predstavimo mesto v vsej njegovi raznolikosti," je besede direktorja muzeja Mattija Bunzla povzela avstrijska tiskovna agencija APA. "Ulična umetnost je izjemno pomembna realnost našega mesta, ki jo moramo predstaviti," je dodal.

Ker bodo jeseni začeli muzej prenavljati in so ga izpraznili, je poletje za Bunzla "idealen trenutek, da naredijo nekaj, kar običajno ne morejo ali ne smejo". Določene površine so v skladu z zahtevami spomeniškega varstva tudi zaščitili.

V prvem nadstropju je na ogled stilno zelo raznolika kurirana razstava, na kateri se predstavlja več kot 30 dunajskih avtorjev. Poleg klasičnih grafitov in meter visokih stenskih slikarij so na ogled tudi s šablonami izdelani grafiti ter štiri metre dolg dinozaver iz ploščic. Fotografije pa dokumentirajo tako legalna kot tudi nelegalna dela ulične umetnosti v avstrijski prestolnici.

Del razstave v pritličju je posvečen skejterjem. Foto stena dokumentira željo po ustvarjanju, s katero so določene dunajske površine preoblikovali za svoj šport. Skejtpark je postavljen tudi v muzeju. Prav tako v pritličju je prostor za delavnice, na katerih bodo tekom poletja poslikali v ta namen pripravljene stene iz mavca in kartona.