Slovenija 11.7.2019 5:00

S celovečercem Ne bom več luzerka začetek filmskih večerov na Ljubljanskem gradu

Ljubljana, 11. julija - Na dvorišču Ljubljanskega gradu se bo drevi s projekcijo prvenca Urše Menart Ne bom več luzerka začel niz poletnih filmskih večerov na prostem Film pod zvezdami. Do 3. avgusta bo na sporedu nekaj vrhuncev pretekle sezone, prikazali pa bodo tudi šest svežih filmov, ki bodo prvič javno predstavljeni na slovenskem platnu.

Ljubljana. Pogled na Ljubljanski grad z grajskim dvoriščem in stolpom, v okolici ožje mestno jedro. Foto: Peter Černuta/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Pogled na Ljubljanski grad z grajskim dvoriščem in stolpom, v okolici ožje mestno jedro.
Foto: Peter Černuta/STA
Arhiv STA

Nocojšnji film Ne bom več luzerka prinaša zgodbo o 29-letni diplomantki umetnostne zgodovine Špeli (Eva Jesenovec), ki se brez denarja, dela in družbe znajde na kavču svojih staršev ter ugotovi, da bo odrasti težje, kot je pričakovala. Prvi igrani celovečerec Urše Menart je bil na Festivalu slovenskega filma v Portorožu nagrajen z vesno za najboljši celovečerni film, scenarij in stransko igralko, posebno omembo žirije pa je prejel tudi na festivalu LIFFe.

Letošnji izbor Filma pod zvezdami, ki ga pripravljata Kinodvor in Ljubljanski grad, so močno zaznamovale slavne osebnosti iz sveta filma, športa, glasbe, baleta in književnosti. Na sporedu bodo tako filmi o enem največjih nogometašev vseh časov Diegu Maradoni, ameriškem plezalcu Alexu Honnoldu, filmskem avtorju Pedru Almodovarju, popularnih glasbenikih Freddieju Mercuryju in Eltonu Johnu, legendarnih opernih pevcih Marii Callas in Lucianu Pavarottiju, ruskem baletniku Rudolfu Nurejevu in francoski pisateljici Sidonie-Gabrielle Colette.

Kot vsako leto si bo tudi letos mogoče ogledati nekaj festivalskih uspešnic. Dokumentarec Diego Maradona Asifa Kapadie in avtobiografska oda filmski ustvarjalnosti Bolečina in slava Pedra Almodovarja prihajata s festivala v Cannesu, prav tako tudi zombi komedija Mrtvi ne umirajo Jima Jarmuscha, ki je odprla festival.

S Peugeotovo predpremiero biografskega dokumentarca Pavarotti v režiji Rona Howarda bodo predstavili presunljiv in intimen portret legendarnega tenorista in enega najbolj priljubljenih opernih pevcev vseh časov. Predpremierno bo na sporedu tudi Beli vran, biografska drama o velikem baletniku Nurejevu in njegovem prebegu na Zahod v režiji britanskega igralca Ralpha Fiennesa.

Film pod zvezdami bo sklenila tradicionalna Vikendova predpremiera. Za letos so izbrali rock and roll komedijo o glasbi, sanjah, prijateljstvu in ljubezni Yesterday, ki jo je režiral Danny Boyle.

Filmi bodo na sporedu vsak dan ob 21.30. Predvajani bodo v izvornem jeziku s slovenskimi podnapisi. Pri filmih, katerih jezik ni angleški, bodo podnapisi tudi v angleščini.

V primeru dežja ali slabe vremenske napovedi projekcija odpade. Nadomestna projekcija bo naslednji dan ob 21.30 v Kinodvoru. V primeru odpovedi predpremiere ali posebne projekcije bosta naslednji dan v Kinodvoru na sporedu dve nadomestni projekciji, ob 19.00 in 21.30. Informacije o odpovedih bodo objavili na spletni strani in družabnih omrežjih do 19. ure, piše na spletni strani Kinodvora.