Svet 11.7.2019 5:00

V londonski Tate Modern razstava Olafurja Eliassona

London, 11. julija - V galeriji Tate Modern bodo danes odprli razstavo dansko-islandskega umetnika Olafurja Eliassona. Postavitev z naslovom Olafur Eliasson - v resničnem življenju združuje okoli 40 del iz treh desetletij umetnikovega ustvarjanja. Med njimi je odmevna instalacija Lepota 1993, posebej za londonsko razstavo je umetnik ustvaril instalacijo Slap 2019.

Velika Britanija, London. Londonska galerija Tate Modern. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Velika Britanija, London.
Londonska galerija Tate Modern.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Eliasson, ki živi in deluje v Berlinu, na londonsko razstavo po pisanju nemške tiskovne agencije dpa ne želi gledati kot na retrospektivo. "Upam, da bom delal še naslednjih 30 let," je povedal pred odprtjem.

Kot piše na spletni strani londonske galerije, se ob Eliassonovih instalacijah zavemo svojih občutkov, ljudi okoli sebe in sveta onstran. Nekatere umetnine v galerijski prostor uvajajo naravne fenomene, kot je mavrica, v drugih se umetnik s pomočjo odsevov in senc poigrava z našim načinom zaznavanja in interakcije s svetom, številna dela pa so rezultat umetnikovega raziskovanja geometrije, vzorcev gibanja in zanimanja za barvno teorijo. Razen enega so vsa dela v Veliki Britaniji razstavljena prvič.

Eliasson je sicer z galerijo Tate Modern povezan že dolgo. Njegovo žareče sonce v instalaciji Vremenski projekt je leta 2003 v dvorano turbin pritegnil več kot dva milijona obiskovalcev, leta 2018 pa je za instalacijo Ledena straža dal pripeljati velike kose ledu z Grenlandije v London.

Razstava bo v galeriji Tate Modern na ogled do 5. januarja. Nato bo gostovala še v Guggenheimovem muzeju v Bilbau, še piše na spletni strani galerije Tate Modern.