Svet 11.7.2019 10:46

Zubin Mehta z Verdijevim Rekviemom za uradno slovo od Izraelskih filharmonikov

Tel Aviv, 11. julija - Slavni glasbeni vodja Izraelskih filharmonikov Zubin Mehta se bo z nedeljskim koncertom v Tel Avivu po 50 letih poslovil z mesta glasbenega direktorja orkestra. V Indiji rojeni maestro bo z glasbeniki poustvaril Rekviem Giuseppeja Verdija. Za njegovega naslednika so že lani z veliko večino izbrali mladega izraelskega dirigenta Lahava Shanija.

Srbija, Beograd. Dirigent Zubin Mehta. Foto: Tanjug/STA Arhiv Tanjug/STA

Srbija, Beograd.
Dirigent Zubin Mehta.
Foto: Tanjug/STA
Arhiv Tanjug/STA

Večer pred uradnim slovesom bo 83-letni Mehta v Tel Avivu vodil koncert na prostem, poimenovan Filharmonija v parku, na katerem bodo s priznanimi pevci izvedli operne arije. Oktobra pa bo vodil še niz koncertov, ki jih bodo pripravili njemu v čast, poročajo tuje tiskovne agencije.

Izraelski filharmonični orkester, ki velja za enega najboljših na svetu, je v Mumbaju rojenega Mehto angažiral leta 1969 kot glasbenega svetovalca, z uvedbo funkcije pa je nato leta 1977 postal njihov prvi šef dirigent oziroma glasbeni direktor. Leta 1981 so njegov položaj povzdignili v dosmrtnega.

Kot dirigent se je Mehta formiral na Dunaju pri slavnem Hansu Swarowskem. Z Izraelskimi filharmoniki je odigral več kot 3000 koncertov na vseh petih celinah, dirigiral je tudi drugim priznanim orkestrom, kot je Berlinska filharmonija, ter bil gostujoči dirigent v newyorški Metropolitanski operi in milanski Scali.

Trikrat je nastopil tudi v Sloveniji. Je stari znanec poletnega ljubljanskega festivala, na Ljubljano pa ga, kot so zapisali pri Festivalu Ljubljana, še posebej vežejo spomini iz mladosti, ko ga je kot mladeniča v prestolnico povabil tedanji direktor Slovenske filharmonije Marijan Lipovšek.

Ob letošnji poslovilni turneji je bil povabljen na zaključek 67. Ljubljana festivala 5. septembra, ko bo z Izraelskimi filharmoniki poustvaril dela treh vidnih predstavnikov glasbenega klasicizma in romantike: Ludwiga van Beethovna, Josepha Haydna in Hectorja Berlioza.

Na mestu glasbenega direktorja Izraelske filharmonije bo Mehto nasledil 30-letni izraelski dirigent in pianist Lahav Shani, ki bo do jeseni 2020 opravljal vlogo dirigenta, nato pa bo uradno nastopil mesto glasbenega direktorja.

Shani je z Izraelskimi filharmoniki prvič nastopil kot pianist, ko je bil star 16 let. Leta 2013 je prejel prvo nagrado na mednarodnem dirigentskem tekmovanju Gustav Mahler v Nemčiji, kmalu zatem pa ga je orkester povabil k vodenju otvoritvenih koncertov sezone.