Na hitro prelistano 13.7.2019 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 13. julija - Pri založbi LUD Šerpa je izšlo delo J. M. Coetzeeja Peterburški mojster, pri Mladinski knjigi pa delo Jonasa Jonassona Nove prigode stoletnika, ki je zlezel skozi okno in izginil. Založba Sanje je izdala delo Marka Pfistra in Simona Cella Bolezen je nekaj drugega!, založba Miš pa mladinsko delo Igorja Karlovška Ognjeno pleme: Pobeg.

Ljubljana. Roman Johna Maxwella Coetzeeja z naslovom Peterburški mojster. Foto: STA

Ljubljana.
Roman Johna Maxwella Coetzeeja z naslovom Peterburški mojster.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Pobeg avtorja Igorja Karlovška. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Pobeg avtorja Igorja Karlovška.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Jonasa Jonassona z naslovom Nove prigode stoletnika, ki je zlezel skozi okno in izginil. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Jonasa Jonassona z naslovom Nove prigode stoletnika, ki je zlezel skozi okno in izginil.
Foto: STA

Ljubljana. Knjižica Bolezen je nekaj drugega! avtorjev Marka Pfisterja in Simona Cellaja. Foto: STA

Ljubljana.
Knjižica Bolezen je nekaj drugega! avtorjev Marka Pfisterja in Simona Cellaja.
Foto: STA

PETERBURŠKI MOJSTER - COETZEEJEV ROMAN O DOSTOJEVSKEM PRED PISANJEM BESOV

Protagonist Coetzeejevega romana je ruski pisatelj Fjodor Mihajlovič Dostojevski, ki jeseni leta 1869 anonimno pripotuje v Petersburg, da bi poizvedel o vzrokih za smrt svojega pastorka Pavla. Dogodek ga pahne v hudo žalovanje, epileptične napade in erotično obsedenost s Pavlovo najemodajalko. Zgodba je postavljena v čas, preden je Dostojevski začel pisati roman Besi, v njej pa se pisatelj, ki je v Coetzeejevem romanu poln nasprotij - naiven in preračunljiv, sočuten in krut, pobožen in neverjetno perverzen - sreča z nihilistom in revolucionarjem Nečajevim. Ta postane navdih za osnovno zgodbo in prototip za lik Pjotra Verhovenskega iz Besov. Roman je prevedel Jernej Županič.

John Maxwell Coetzee se je rodil v Cape Townu, preživel nekaj let v Angliji, se preselil v ZDA, vrnil v Južnoafriško republiko, pozneje pa živel tudi v Avstraliji. Njegovi najbolj znani romani so V srcu dežele (1977), V pričakovanju barbarov (1980), Sovražnik (1986) ter dve knjigi, nagrajeni z Bookerjevo nagrado: Življenje in časi Michaela K. (1983) in Sramota (1999). Leta 2003 je prejel Nobelovo nagrado za literarni opus. Pisatelj, znan po tem, da nerad govori o sebi, je leta 1997 presenetil z odločitvijo, da bo svoje življenje prelil v literaturo: objavil je literarizirane spomine Deška leta, ki sta jim sledila še Mladost (2002) in Poletje (2009).

NOVE PRIGODE STOLETNIKA, KI JE ZLEZEL SKOZI OKNO IN IZGINIL - NADALJEVANJE USPEŠNICE O NENAVADNEM STOLETNIKU

Tudi junak tokratne knjige je prisrčen starček Allan, ki se je v prejšnjem delu na stoti rojstni dan odločil, da gre novim pustolovščinam naproti. Tokrat s starim znancem Juliusom uživata v vožnji z balonom in srkata šampanjec, vse dokler se ne znajdeta sredi morja. Reši ju severnokorejska ladja, ki prevaža pretihotapljen uran za diktatorja Kima Džon Una, ki načrtuje napad z jedrskim orožjem. Tako se junaka knjige znova znajdeta sredi zapletene diplomatske krize, v katero so vpleteni politični voditelji z vseh koncev sveta z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom na čelu. Za prevod knjige je poskrbel Andrej Hiti Ožinger.

Jonas Jonasson se je rodil leta 1962 na Švedskem, kjer je sprva deloval kot novinar in svetovalec za medije. Zaslovel je s prvencem Stoletnik, ki je zlezel skozi okno in izginil, ki ga je za slovenske bralce prevedla Nada Grošelj. Romanu je sledila Analfabetka, s katero je Jonasson prepričal tudi hollywoodske filmarje. V tretji knjigi Morilec, ki je hotel v nebesa, pa se je avtor lotil človeških vrednot.

BOLEZEN JE NEKAJ DRUGEGA! - KNJIŽICA, KI BOLEZNI PRIKAŽE V DRUGAČNI LUČI

Knjižica Bolezen je nekaj drugega! odpira vprašanja, kot sta, zakaj človek zboli in kaj je bolezen, ki si ju človek postavlja že od pradavnine in na kateri doslej ni še nihče znal odgovoriti dovolj izčrpno. Delo bralcu ponuja možnost, da s pomočjo t.i. petih bioloških zakonov, ki jih je odkril zdravnik Ryke Geerd Hamer in jih poimenoval "nova germanska medicina", da postane zmožen prepoznati vzroke (etiologijo) in razvoj (patogenezo) bolezni in si odgovoriti še na tretje vprašanje: Zakaj ravno jaz? Delo je poslovenil Dean Rajčić.

POBEG - PRVA KNJIGA IZ SERIJE OGNJENO PLEME

Knjiga Pobeg je prvi del serije Ognjeno pleme. Mladinska fantastika je postavljena v čas in prostor preseljevanja narodov konec 6. stoletja. V središču dogajanja je pet otrok poveljnika slovanske vojske, ki so, medtem ko oče širi slovansko ozemlje proti zahodu, na milost in nemilost prepuščeni naklepom njegovih nasprotnikov, ki v otrocih vidijo sredstvo za izsiljevanje. A Ognjenovi otroci še zdaleč niso lahek plen: pretkana zdravilka Ajda, prelepa Mila, ki ji sledijo vse živali, in trojčki - mojstri prače, loka in meča, mislijo še dolgo ostati pri življenju. V napetem romanu avtor ujame burno dogajanje tega zgodovinskega obdobja, ki ga preplete s svojo domišljijo.

Igor Karlovšek (1958) je po poklicu odvetnik, a že več kot tri desetletja piše televizijske in filmske scenarije, radijske igre in romane. Za svoje mladinsko delo Gimnazijec je leta 2005 prejel nagrado večernica.