Svet 13.7.2019 6:00

V Pulju se drevi začenja 66. filmski festival

Zagreb, 13. julija - V znamenitem puljskem amfiteatru bodo z ognjemetom in dolgo pričakovano premiero filma o Anteju Gotovini, General režiserja Antuna Vrdoljaka, nocoj slovesno odprli 66. filmski festival. Celoten festival bo v znamenju zgodovinskih osebnosti, je pred začetkom prireditve povedala direktorica festivala Gordana Restović.

Hrvaška, Pulj. Filmski festival v Pulju. Foto: Hina/STA Arhiv Hina/STA

Hrvaška, Pulj.
Filmski festival v Pulju.
Foto: Hina/STA
Arhiv Hina/STA

Do 21. julija bodo v Pulju predvajali več kot 110 filmov v različnih programih, je napovedala Gordana Restović v petkovem pogovoru za regionalno televizijo N1. Na sporedu bo tudi devet filmov s slovensko udeležbo.

V tekmovalni konkurenci za najboljši film je 14 naslovov, od tega osem v kategoriji hrvaških filmov ter šest v kategoriji manjšinskih koprodukcij.

Za celovečerec General obstaja veliko zanimanje občinstva, je dejala direktorica. Na premieri pričakujejo celotno filmsko ekipo na čelu z režiserjev Vrdoljakom in igralcem glavne vloge Goranom Višnjićem.

Za veliko festivalsko nagrado v konkurenci novih prispevkov hrvaške sedme umetnosti tekmujejo tudi novi celovečerci Vinka Brešana Katera je to država, Boba Jelčića Sam samcat in F20 Arsena Antona Ostojića. Tekmovali bosta tudi komediji Poslednji Srb na Hrvaškem režiserja Predraga Ličana in Dopolnilni pouk režiserja Ivana Gorana Viteza.

V hrvaški program sta bila uvrščena še hrvaški mladinski film Moj dedek je padel z Marsa režiserjev Dražena Žarkovića in Marina Andree Škop ter hrvaški igrano-dokumentarni film Dnevnik Diane Budisavljević režiserke Dane Budisavljević, v katerem igra tudi Igor Samobor, eno izmed stranskih moških vlog pa Boris Ostan.

Med manjšinskimi koprodukcijami so v tekmi za festivalske nagrade tudi celovečerec Miha Mazzinija Izbrisana, film režiserke Teone Strugar Mitevske Bog obstaja, ime je Petrunija in koprodukcija Šivi v režiji Miroslava Terzića, so napovedali na spletni strani festivala.

Film Ne vem več, kdo smo mi hrvaškega scenarista in režiserja Borisa Homovca, ki je nastal tudi v slovenski koprodukciji, je uvrščen v tekmovalni program sedmih kratkih filmov. V tem programu bo tudi koprodukcijski dokumentarec s slovensko noto Njihovim stopama, obiteljske priče s Balkana režiserjev Marka Pavlovića in Vlada Bobana.

V spremljevalnih festivalskih programih bodo predvajali še nekaj filmov s slovenskim pridihom, kot sta film Igram, sem režiserja Miroslava Mandića ter kratki film Nežka scenaristke in režiserke Gaje Möderndorfer.

Mednarodni program prinaša po pet celovečercev in dokumentarcev, ki bodo v znamenju biografij velikih svetovnih umetnikov, kot so španski režiser Pedro Almodovar, baletni velikan Rudolf Nurejev in William Shakespeare. Med dokumentarci bosta tudi filma The Great Buster o življenju priljubljenega igralca v nemih filmih Busterju Keatonu, ki ga je režiral slavni Peter Bogdanovich, ter Nice Girls Don't Stay For Breakfast o življenju ameriške filmske legende Roberta Mitchuma, ki ga je ustvarila režiserska naveza Roberta Andersona Clifta in Hillary Demmon.

V programu Europolis bo na sporedu celovečerec Žena v režiji Björna Rungea, v katerem igra Glenn Close. Za vlogo je igralka prejela zlati globus. Organizatorji pa so izpostavili še komedijo The Bra nemškega režiserja Veita Helmerja, v katerem v glavni vlogi nastopa priljubljen beograjski igralec Miki Manojlović.

Po slovesni podelitvi nagrad 21. julija se bo festival zaključil s premiero dokumentarnega filma o lani umrlemu hrvaškemu glasbeniku Oliverju Dragojeviću, ki sta ga režirala Branko Drakulić in Lea Dekleva.