Svet 14.7.2019 5:30

Razstava v Opatiji bo obiskovalcem približala oblačila cesarice Sisi

Opatija, 14. julija - V Švicarski hiši v Opatiji bodo drevi odprli razstavo, ki bo obiskovalcem približala oblačila, ki jih je nosila avstrijska cesarica Elizabeta Bavarska, znana kot Sisi. Po besedah organizatorjev bo ponudila edinstven vpogled v garderobo cesarice, ki je leta 1886 obiskala Opatijo. Odprtje bo pospremila modna revija kopij cesaričinih oblačil.

Hrvaška, Opatija. Opatija. Foto: Hina/STA Arhiv Hina/STA

Hrvaška, Opatija.
Opatija.
Foto: Hina/STA
Arhiv Hina/STA

Vsa oblačila na razstavi so bila izdelana v krojaški delavnici madžarske družine Czedly, kamor je nekoč zahajala tudi Sisi (1837-1898). Ker originalna oblačila, ki jih je nosila cesarica, niso dostopna, so v omenjeni delavnici izdelali verodostojne kopije. Razstavo je, kot piše hrvaška tiskovna agencija Hina, omogočila potomka družine Monika Czedly.

Tako bo na razstavi mogoče videti, kakšna so bila cesaričina vsakodnevna oblačila, pa tudi tista za posebne priložnosti. Na ogled bo celo kopija poročne obleke ter obleke za pogreb. Razstavljenih bo tudi nekaj originalnih kosov, predvsem dekorativni dodatki k oblačilom. Del postavitve pa bo namenjen časopisnim izrezkom, ki pričajo o cesaričinem obisku Opatije.

Razstavo, ki bo odprta do 20. aprila 2020, so pripravili v sodelovanju z avstrijskim mestom Bad Ischl in madžarskim mestom Godollo. Po besedah direktorja festivala Opatija Ernieja Gigante Deškovića je razstava doprinos k projektu Reka - Evropska prestolnica kulture 2020.