Slovenija 14.7.2019 10:02

Na Ljubljana festivalu čas za likovno umetnost

Ljubljana, 14. julija - Ljubljanske Križanke bodo od danes v sklopu Ljubljana festivala v znamenju likovne umetnosti. Pod selektorskim vodstvom Toma Vrana bo potekala 22. mednarodna likovna kolonija z domačimi in tujimi umetniki. Na svoj račun pa bodo prišli tudi najmlajši ustvarjalci.

Ljubljana. Selektor 22. mednarodne likovne kolonije v sklopu Ljubljana Festivala Tomo Vran. Foto: Bor Slana/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Selektor 22. mednarodne likovne kolonije v sklopu Ljubljana Festivala Tomo Vran.
Foto: Bor Slana/STA
Arhiv STA

"Likovna kolonija, ki jo prireja Ljubljana festival, je eno redkih takšnih ustvarjalnih srečanj za slikarje. Dogajanje je namreč izrazito urbano, predvsem pa poteka v času, ko je mesto Ljubljana obogateno z vsebinami - dogodki, ki jih ponuja Ljubljana festival. Sinergija različnih umetniških zvrsti, naj bodo glasbene, gledališke, baletne ali folklorne, je ustvarjalno izhodišče za vsakogar. Ustvarjati v takem trenutku in ambientu daje vizualnemu umetniku idealno stimulacijo in obenem kreativno percepcijo za vsakega senzibilnega ustvarjalca, ki se ji lahko prepusti in se sam potihoma zapelje v svoj notranji ustvarjalni svet," je ob tej priložnosti povedal selektor Vran.

Letos se bo mednarodne likovne kolonije udeležilo osem umetnikov. Iz Mehike prihaja Enrique Fuertas, iz ZDA Edward Trobec, iz Italije Franco Dugo in iz Hrvaške Ivan Balažević. Slovenijo bodo zastopale štiri umetnice, Fulvia Grbac, Valentina Agostini Pregelj, Nina Bric in Sabina Šinko. Tudi letos se jim bo pridružil multimedijski umetnik Lado Jakša, ki bo glasbeno-vizualno predstavil posameznega avtorja in njegovo delo. Odprtje razstave nastalih del bo 19. julija ob 12. uri v Viteški dvorani Križank.

Na Ljubljana festivalu bo kot spremljevalni del programa v Križankah organizirana mala likovna kolonija, namenjena ustvarjalnim šolskim otrokom. Brezplačne delavnice bodo potekale pod mentorstvom Barbare Zonte, ki je kostumografinja, ustvarjalka in pripovedovalka.

Otroci bodo ustvarjali na štirih tematskih srečanjih - kolaž, lutka pripoveduje, oblikovanje kostumov in slikanje na platno - sklepna razstava bo na ogled v petek, 19. julija, ob 11.30 na Peklenskem dvorišču Križank.

Ob tem bo v Atriju Križank na ogled tudi hommage slikarju Zmagu Posedi (1959-2009), so sporočili s Festivala Ljubljana. V slovenski likovni prostor je akademski kipar Poseda vstopal na začetku osemdesetih let preteklega stoletja skupaj z Generacijo 82, ko so se porajala številna likovna iskanja in je prevladovalo mnenje, da stil, simbol, struktura pa tudi umetniški načini, ki jih je razvijala umetnost minimalizma in konceptualizma, niso več smiselni. Kustosinja razstave je Nelida Nemec.