Slovenija 18.7.2019 6:30

V Mestni hiši razstava Mihe Štruklja

Ljubljana, 18. julija - V desnem atriju Mestne hiše bodo drevi odprli razstavo Mihe Štruklja z naslovom Alter ego mest. Na razstavi si je do 22. avgusta mogoče ogledati najnovejše umetnikove slike, ki so nastale tekom umetnikovega raziskovanja prostorov in ljudi kitajskih oziroma tajvanskih mest.

Umetnika privlačijo dvoumne podobe, možnosti in omejitve prostora, tako geografskega kot slikarskega polja. Raziskuje urbane krajine in arhitekturo, v kateri najde kompleksne razsežnosti, ki odražajo napetosti, ki se porajajo v urbanih središčih, so zapisali v galeriji.

Pogosto se osredotoča na javne prostore, ki jih mimoidoči naseljujejo z vsebino, ali pa na pozabljena mesta le lučaj od središč - mimobežnosti, ki so nekje vmes. Ob tem raziskuje, kako posameznika opredeljuje okolje, kar nato slikarsko predela.

Miha Štrukelj je vizualni umetnik, ki ustvarja na področju slikarstva, risbe in prostorskih instalacij. Končal je magistrski študij slikarstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani in prejel številne nagrade in štipendije, med drugim Pollock-Krasner Grant, Henkel Drawing Award, Trust for Mutual Understanding in Majskega salona.

Njegova dela so vključena v nacionalne in mednarodne umetniške zbirke. Predstavil se je na domačih in mednarodnih razstavah. Leta 2009 je zastopal Slovenijo na 53. Beneškem bienalu.