Svet 20.7.2019 0:30

V Salzburgu začetek 99. poletnega festivala, letos z antičnim pridihom

Salzburg, 20. julija - V Salzburgu se bo s predstavo Slehernik Huga von Hofmannsthala začel 99. poletni festival. Postavitev v režiji Michaela Sturmingerja bo na sporedu tretje leto, v naslovni vlogi bo tudi tokrat nastopil Tobias Moretti. Festival, letos zazrt v antično mitologijo, se bo sklenil 31. avgusta.

Avstrija, Salzburg. Kulturni festival v Salzburgu. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Avstrija, Salzburg.
Kulturni festival v Salzburgu.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Letošnja izdaja enega največjih poletnih kulturnih dogodkov v Evropi, ki bo ponudila številne koncertne, operne in gledališke prireditve, želi služiti kot neke vrste agora, kjer bo predstavljen današnji pogled na starodavna vprašanja človeštva, ki so jih odpirala že antična dela. Še posebej v opernih delih bodo v središču teme, kot so sprava, maščevanje in status žrtve.

Intendant festivala Markus Hinterhäuser z letošnjo izdajo tematsko zaključuje trilogijo, ki jo je leta 2017 začel s temo Moč in lani nadaljeval s temo Strast. V 43 dneh se bo zvrstilo 199 predstav na 16 prizoriščih.

Ob obsežnem koncertnem programu bo letošnji festival ponudil pet opernih in štiri gledališke premiere. V gledališkem delu bo med drugim premierno izvedena predstava Letoviščarji po delu ruskega pisatelja Maksima Gorkega. Režijo je prevzel Evgenij Titov.

Operni del bo uvedla Mozartova opera Idomeneo. Režijo podpisuje Peter Sellars, dirigentska taktirka bo v rokah Teodorja Currentzisa.

V koncertnem delu bodo med drugim Dunajski filharmoniki izvedli pet različnih programov.

Festival v Mozartovo mesto vsako leto pritegne več kot 250.000 ljudi.