Svet 22.7.2019 5:00

Filmski festival v Torontu bo odprl film o nekdanji skupini Boba Dylana

Toronto, 22. julija - Filmski festival v Torontu, ki bo potekal od 5. do 15. septembra, bo odprla svetovna premiera filma Once Were Brothers: Robbie Robertson and The Band v režiji Daniela Roherja. Dokumentarec v ospredje postavlja Robertsona, kitarista in avtorja skladb skupine The Band, ki je sredi 60. let na turneji spremljala Boba Dylana, piše The Guardian.

Kitajska, Peking. Ameriški pevec in kantavtor Bob Dylan. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Kitajska, Peking.
Ameriški pevec in kantavtor Bob Dylan.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Robertson je odraščal prav v Torontu. Umetniški direktor festivala Cameron Bailey je dejal, da film predstavlja izjemno zgodbo lokalnega junaka, ki mu je mogoče slediti od zgodnjih let, ki jih je preživel v mestu, preko zanj navdihujočega življenja v kanadskem naravnem rezervatu Six Nations vse do vpliva, ki ga je imel s svojo glasbo na pripadnike različnih generacij. Presodil je, da je Robertson "pravi kanadski superzvezdnik".

Robertsonu je v izjemno čast, da je bil film izbran za odprtje festivala. V dokumentarcu bodo o njem in o zasedbi The Band med drugim spregovorili režiser Martin Scorsese, saj so The Band nastopili v njegovem filmu Zadnji valček (1976), pa tudi glasbeniki Bruce Springsteen, Bob Dylan, Peter Gabriel in Eric Clapton.

Svetovna premiera filma Once Were Brothers: Robbie Robertson and The Band bo na sporedu 5. septembra.