Slovenija 22.7.2019 9:42

V okviru Ljubljana festivala moskovski komorni orkester Musica viva

Ljubljana, 22. julija - V okviru Ljubljana festivala bo ob 20. uri v Narodni galeriji nastopil moskovski komorni orkester Musica viva, ki ga vodi Aleksander Rudin. Na programu bodo zastopani J. Haydn, N. Kraft in A. Arenski. Solista bosta violinistka Elena Korzenevič in violončelist Emin Martirosian.

Ljubljana. Festival Ljubljana, logotip. Foto: Bor Slana/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Festival Ljubljana, logotip.
Foto: Bor Slana/STA
Arhiv STA

Zgodba moskovskega komornega orkestra Musica viva sega v leto 1978, ko je violinist in dirigent Viktor Kornačev oblikoval zasedbo, sestavljeno iz devetih mladih diplomantov moskovskih glasbenih akademij, v desetih letih pa je zrasla v orkester.

Ime, ki v latinščini pomeni živa glasba, je orkestru nadel njegov sedanji vodja Rudin, pod njegovim vodstvom pa se je uvrstil med najboljše ruske orkestre. Še posebno zbrano se posvečajo različnim izvajalskim praksam, saj se vedno poskušajo čim bolj približati stilu, ki si ga je zamislil skladatelj

Njihov repertoar obsega različne glasbene žanre, posebno pozornost namenjajo pozabljenim mojstrovinam, obenem pa ne zapostavljajo del sodobnih skladateljev. Rudin na koncertih igra tako na violončelo kot violo da gamba, saj igra glasbo romantike na tradicionalen način, pri baročni in klasicistični glasbi pa sledi historično pravilni izvedbi, piše na spletni strani Festivala Ljubljana.

Na drevišnjem koncertu bo mogoče slišati Haydnov Koncert za violino in klavir v F-duru, Kraftov Concertino za dve violončeli in orkester v C-duru ter Variacije na temo Čajkovskega skladatelja Arenskega.