Slovenija 22.7.2019 13:30

V Novem mestu pripravljajo šesti mednarodni festival sodobne fotografije Fotopub

Novo mesto, 22. julija - V Novem mestu bo med 31. julijem in 4. avgustom potekal 6. mednarodni festival sodobne fotografije Fotopub, ki je zrasel na tradiciji tamkajšnjega festivala dokumentarne fotografije. V okviru festivalskega programa se bo med drugim zvrstilo šest razstav, sodelovalo bo 27 umetnikov iz desetih evropskih držav in iz Kitajske.

Na Fotopubu 2019 bodo ponovno širili ustaljene meje umetniških, kuratorskih in geografskih vprašanj.

Fotopub bo združil mednarodne umetnike in kuratorje, katerih delo sega na razpotja in presečišča sodobne vizualne umetnosti, novih medijev in tehnologije, so sporočili organizatorji.

Napovedali so, da bodo letos predstavili vrsto novih projektov, "ki na kritičen način vznemirjajo in preizprašujejo, kako razni družbenopolitični rituali sodelujejo pri tvorbi novih pomenov in kako te pomene oblikujejo strukture moči".

Fotografske razstave bodo posredno tematizirale "neskladje med fikcijo in resničnostjo, ki lahko postane orodje konstruiranja kolektivnih in individualnih identitet skozi vizualne in popularne kulture ter informacijske tehnologije, ki so pogojene z divjim kapitalizmom".

Med prireditvami Fotopuba 2019 so poleg šestih razstav navedli še niz uradnih in neuradnih dogodkov. Med temi tri projekte, voden večerni glasbeni program in pregled portfolijev Fotopub Portfolio Review.

Fotopub bo v Novo mesto pritegnil znane in ugledne umetnike, kuratorje, založnike, in novinarje mednarodnega umetniškega prizorišča iz Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Nemčije, Italije, Poljske, Slovaške, Slovenije, Srbije, Nizozemske, Velike Britanije in Kitajske.

Ti bodo svoje delo predstavili v nenavadnih ali zapuščenih prostorih novomeškega mestnega središča, tamkajšnje mestne ulice pa bodo prizorišče "lokacijsko specifičnih instalacij in performansov", so še sporočili prireditelji Fotopuba.