Slovenija 23.7.2019 7:00

Na Bledu se začenja 29. festival Okarina

Bled, 23. julija - S koncertom španske zasedbe Vigüela se drevi na Bledu začenja 29. festival Okarina. Na tradicionalnem festivalu etno glasbe, katerega organizator je Zavod za kulturo Bled, se bo letos do 3. avgusta zvrstilo 12 glasbenih večerov z glasbenimi skupinami in posamezniki z vseh koncev sveta. Vsi koncerti se bodo pričeli ob 20.30 in bodo brezplačni.

Bled. Blejsko jezero, blejski grad. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Bled.
Blejsko jezero, blejski grad.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Festival se bo začel na Blejskem gradu, kjer bo danes nastopila španska zasedba Vigüela, ki je ujela bistvo španske ljudske glasbe, kot jo igrajo v vaseh, na veselicah in praznovanjih v provinci Castilla-La Mancha in širše. Zasedba glasbo ustvarja z ljudskimi inštrumenti in kuhinjskimi pripomočki, kot so male kitare, kastanjete, bobni z obodom, membranofoni zambomba, triangli, rabel, lutnje, lončki, steklenice, možnarji in ponvice.

V sredo bo prav tako na Blejskem gradu, kjer je za koncert treba kupiti vstopnico za grad, nastopila srbska skupina Legende, ki je bila ustanovljena v Beogradu leta 1988 in je do danes izvedla že več kot 1300 koncertov. Po uvodnih dveh dnevih se bo nato festival preselil na jezersko promenado, kjer so koncertni oder postavili že pred koncem minulega tedna za Blejske dneve.

Ob jezeru bo v četrtek nastopila ameriška afrobeat zasedba iz Brooklyna Antibalas, dan za tem pa ji bo sledila francosko-pakistanska glasbena naveza Markus & Shahzad Santoo Khan. Sedemindvajsetega julija se bo na festivalu predstavil Ravid Kahalani s svojo zasedbo Yemen Blues, dan kasneje pa bo na jezerski promenadi zadonela glasba belgijske zasedba Panta Rhei.

Drugo polovico festivala, katerega umetniški vodja je Leo Ličof, bo 29. julija uvedla glasba varovancev blejske glasbene šole Doremi, ki se jim bo pridružil Boštjan Gombač. Naslednji večer pa bo, kot so zapisali organizatorji, nebo nad Bledom rezala glasba udarnega francoskega blues tria Delgres.

Na zadnji julijski dan bo na Okarini nastopil jamajški jazz pianist Monty Alexander, nominiranec za grammyja in eden petdesetih največjih jazz pianistov vseh časov. Za njim bosta na prvi avgustovski dan nastopili sestri Lovell aka Larkin Poe z udarnim bluesovskim zvokom električnih kitar. Predzadnji dan letošnje Okarine bodo na oder stopili italijanski Canto Antico, festival pa bo zaključil tunizijski jazz glasbenik Dhafer Youssef.