Slovenija 26.7.2019 8:54

Na Kongresnem trgu jazz koncert zasedbe ruskega trobentača Vadima Eilenkriga

Ljubljana, 26. julija - V okviru praznovanja 103-letnice Ruske kapelice pod Vršičem bo drevi na Kongresnem trgu v Ljubljani koncert jazzovske zasedbe Vadim Eilenkrig Quintet. Zasedba, na čelu katere je priznani ruski trobentač Vadim Eilenkrig, igra tako lastne kot svetovno znane jazzovske kompozicije.

Koncert pripravljata rusko veleposlaništvo v Sloveniji in Društvo Slovenija Rusija v sodelovanju z mestno vlado Moskve, so sporočili iz Ruskega centra znanosti in kulture v Ljubljani.

Vadim Eilenkrig se je rodil leta 1971 v glasbeni družini v Moskvi. Oče je bil priznan saksofonist, mama pa učiteljica glasbe. Po končanem študiju glasbe na moskovski akademiji je igral v več jazzovskih sestavih, sodeloval je s skladateljema Anatolijem Krollom in Olegom Lundstremom in bil deset let solist moskovske jazz zasedbe pod vodstvom Igorja Butmana.

Sodeloval je tudi z drugimi ruskimi simfoničnimi orkestri, kot sta Ruski državni orkester pod vodstvom Mikhaila Pletneva in Komorni orkester Moskovski virtuozi pod vodstvom Vladimirja Spivakova.

Leta 2009 je v New Yorku posnel prvi album The Shadow of Your Smile, pri katerem je med drugim sodeloval s Hiramom Bullockom in Willom Leejem. Tri leta pozneje je sledil drugi album z naslovom Eilenkrig, pri katerem so sodelovali glasbeniki, kot so Alan Harris, Virgil Donatti, Igor Butman in Douglas Shreve.

Je predavatelj na državni klasični akademiji Majmonid v Moskvi, mojstrske tečaje pa ima tudi na državnem moskovskem konservatoriju.