Svet 26.7.2019 5:00

V newyorškem Guggenheimovem muzeju razstava o vplivu fotografa Roberta Mapplethorpa

New York, 26. julija - V newyorškem Guggenheimovem muzeju je na ogled drugi del razstave z naslovom Brezpogojne napetosti - Mapplethorpe zdaj, ki predstavlja vpliv ameriškega fotografa Roberta Mapplethorpa na sodobni portret in avtoportret. Ob delih drugih avtorjev so v razstavo vključene tudi nekatere najbolj znane Mapplethorpove fotografije.

ZDA, New York. Guggenheimov muzej v New Yorku. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

ZDA, New York.
Guggenheimov muzej v New Yorku.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Kot piše nemška tiskovna agencija dpa, se Rotimi Fani-Kayode (1955-1989), Lyle Ashton Harris, Glenn Ligon, Zanele Muholi, Catherine Opie in Paul Mpagi Sepuya v svojih delih prav tako osredotočajo na vprašanje identitete kot Mapplethorpe, njihova dela pa so s svojo estetiko blizu Mapplethorpovim.

Ameriški fotograf Mapplethorpe (1946-1989) je poznan po obsežnih serijah zelo stiliziranih črno-belih fotografij, od katerih so najbolj znani portreti, fotografije cvetja in cvetličnih tihožitij ter moški akti.

V Guggenheimovem muzeju, kjer so leta 1993 prejeli donacijo Fundacije Roberta Mapplethorpa, ki je obsegala okoli 200 fotografij in nekaj drugih predmetov, so dvodelno razstavo pripravili 30 let po Mapplethorpovi smrti.

Prvi del razstave, ki je bil na ogled od 25. januarja do 10. julija, je predstavil vrhunce iz Mapplethorpove zapuščine v muzeju. Med drugim je bilo mogoče videti izbor umetnikovih zgodnjih polaroidov, kolažev in del v mešani tehniki, pa tudi njegove ikonične moške in ženske akte, fotografije cvetja in cvetlična tihožitja, portrete umetnikov, znanih osebnosti in znancev ter nekaj njegovih najbolj znanih avtoportretov.

Drugi del razstave bo na ogled do 5. januarja.