Svet 28.7.2019 5:00

Pasolini in njegovi odnosi z ženskami v 90 fotografijah

Parma, 28. julija - V Muzeju Piermaria Rossi di Berceto v Parmi je od danes na ogled razstava Pasolini e le donne, ki skozi 90 originalnih fotografij predstavlja odnose med slovitim italijanskim filmskim režiserjem in pisateljem Pier Paolom Pasolinijem ter ženskami, piše italijanska tiskovna agencija Ansa. Razstava bo na ogled do 15. septembra.

Razstavo sta pripravila kuratorja Giuseppe Garrera in Sebastiano Triulzi iz fotografij iz zasebne zbirke Garrere. Poleg fotografij so razstavljeni še Pasolinijevi rokopisi ter drugi dokumenti, preko katerih lahko obiskovalec pobližje spozna ženske, ki so zaznamovale umetnikovo življenje, tako ustvarjalno kot intimno.

Kot navaja Ansa, so le te mati Susanna ter prijateljice in ustvarjalke z različnih vetrov - Giovanna Bemporad, Silvana Mauri, Elsa Morante, Laura Betti, Anna Magnani, Silvana Mangano, Maria Callas, Amelia Rosselli, Anna Maria Ortese, Elsa De' Giorgi in Oriana Fallaci.

Pasolini (1922-1975) se je rodil v Bologni, kjer je študiral umetnostno zgodovino in filologijo. Od leta 1947 je bil član KP Italije. Sprva je pisal pesmi v furlanskem narečju, pozneje pa neorealistične socialno angažirane romane, v katerih je z vso neposrednostjo opisoval stiske mestnega proletariata, prostitutk in drugih ljudi z roba italijanske družbe.

Po letu 1960 se je posvetil filmu in ustvaril kontroverzna dela, razpeta med krščanstvom, antično mitologijo in marksizmom. Javno je priznal svojo homoseksualnost in se po 1970 tudi v filmih ukvarjal z erotiko. Našli so ga umorjenega v Ostii.

Njegova glavna dela so romani Ragazzi di vita (Otroci življenja), Nasilno življenje in Amado mio, pesniška zbirka Le religione del mio tempo (Religija mojega časa), zbirka esejev Passione e ideologia (Strast in ideologija) ter filmi Evangelij po Mateju, Ptički in ptičice, Kralj Ojdip, Medeja, Izrek, Svinjak, Dekameron in Salo ali 120 dni Sodome.