Slovenija 29.7.2019 8:00

Na Ljubljana festivalu izraelski glasbenik Avi Avital na mandolini

Ljubljana, 29. julija - V sklopu 67. Ljubljana festivala bo drevi v Narodni galeriji ob spremljavi komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije nastopil izraelski glasbenik Avi Avital na mandolini. Strasten in izjemno karizmatičen glasbenik navdušuje množice po vsem svetu. Je tudi prvi solist na mandolini, nominiran za grammyja na področju klasične glasbe.

Avital je leta 2007 kot prvi godec na mandolino v zgodovini osvojil prestižno Aviv tekmovanje. V medijih ga primerjajo s slovitim kitaristom Andresom Segovio zaradi obvladovanja inštrumenta kot tudi z violinistom Jascho Heifitzom zaradi izjemne virtuoznosti.

Glasbenik pravi, da je najbolj razburljiv del igranja na klasično mandolino to, da omogoča kreativno svobodo. Ko naroča nova glasbena dela in raziskuje različne glasbene sloge, pravi, da se počuti, kot da odstira nove obraze in odkriva neznane plati tega unikatnega inštrumenta.

Ekskluzivni Deutsche Grammophon umetnik je za znamko posnel že štiri zgoščenke, med katerimi je album Vivaldi iz leta 2015 prejel tudi nagrado ECHO Klassik. Igra na mandolino, ki jo je posebej zanj naredil izraelski lutnjar Arik Kerman.

Na nocojšnjem koncertu, naslovljenem Spoj strun, bo zvok mandoline združen s 14 godalci komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije, pri čemer bodo zazvenela dela Vivaldija, Bacha, Bartoka, Čajkovskega in Tsintsadzeja, napovedujejo na Ljubljana festivalu.