Svet 27.7.2019 19:50

Propeler Motovuna islandskemu filmu, nagrada kritikov filmu Bog obstaja, ime ji je Petrunija

Motovun, 27. julija - Najboljši film 22. Motovun Film Festivala je film Hvitur, Hvitur Dagur (Beli, beli dan) islandskega režiserja Hynura Palmasona, ki je osvojil glavno nagrado. Nagrado filmskih kritikov Fipresci pa je prejel film slovenske manjšinske koprodukcije Bog obstaja, ime ji je Petrunija makedonske režiserke Teone Strugar Mitevske.

Hrvaška, Motovun. Filmski festival Motovun. Foto: Hina/STA Arhiv Hina/STA

Hrvaška, Motovun.
Filmski festival Motovun.
Foto: Hina/STA
Arhiv Hina/STA

Žirija v sestavi Hana Jušić, Ognjen Glavonić in Michal Chacinski je glavno nagrado propeler Motovuna podelila filmu islandskega režiserja Hynura Palmasona, intrigantni zgodbi z Islandije, ki se ukvarja z žalovanjem, so sporočili iz festivala.

Med 20 celovečernimi filmi v osrednjem tekmovalnem programu je bil tudi slovenski Ne bom več luzerka režiserke Urše Menart, ki je 23. julija festival tudi odprl.

Žirija v sestavi Birgitte Wenberger, Sven Schwarz in Daniel Ebner pa je dodelil nagrado žirije kritikov Fipresci filmu slovenske manjšinske koprodukcije Bog obstaja, ime ji je Petrunija, ki je tudi eden od finalistov za letošnjo filmsko nagrado Evropskega parlamenta lux, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Film je makedonsko-slovensko-belgijsko-francosko-hrvaška koprodukcija. Žirija je v obrazložitvi med drugim izpostavil izjemnost glavne igralke kot simbola potrebe po svobodi in spremembah. "Film je črna komedija, izvrstno režiran, montiran, dinamičen in gledalca hitro povleče v svoj svet," je pojasnila žirija.

Film je na letošnjem 69. Berlinalu prejel nagrado ekumenske žirije in nagrado žirije zveze nemških kinematografov, na festivalu v Pulju pa nagrado za najboljšo režijo v kategoriji manjšinskih koprodukcij.

Med 30 tekmovalnimi kratkimi filmi je zmagal iranski Tatu režiserke Farhad Delaram. Ta je s tem nominiran tudi za najboljši evropski film, saj je festival v Motovunu prvi hrvaški filmski festival, ki je partner evropske filmske akademije (EFA). Med tekmovalnimi kratkimi filmi je bil tudi slovenski kratki film Bik režiserja Bojana Labovića.

Organizatorji festivala so še izpostavili, da je tudi letošnji festival prinesel sijajne stvaritve kot rezultat celoletnega truda. Glavne nagrade bodo podelili danes zvečer.

Na festivalu so v petih festivalskih dneh predvajali približno 100 filmov, med njimi tudi dva slovenska dokumentarca, o glasbenikih Petru Lovšinu in Vladu Kreslinu.