Svet 30.7.2019 6:00

Režiser in igralec Peter Bogdanovich slavi 80 let

Ljubljana, 30. julija - Hollywoodski režiser in igralec srbskega rodu Peter Bogdanovich bo danes dopolnil 80 let. Prvi večji uspeh je dosegel s filmom Zadnja predstava (1971) z Jeffom Bridgesom in Cybill Shepherd v glavnih vlogah, za katerega si je prislužil dve nominaciji za oskarja.

Ljubljana. Montaža, filmski trakovi. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Montaža, filmski trakovi.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Peter Bogdanovich se je 30. julija 1939 rodil v newyorškem Kingstonu, njegov oče je bil srbski umetnik Borislav Bogdanovich (1899-1970). Sprva se je Bogdanovich ukvarjal z gledališčem ter pisal kritike in razprave o filmu.

Leta 1968 je posnel avtorski nizkoproračunski film Tarče, ki ga je v celoti ustvaril sam, prvi večji uspeh, ki še danes zaznamuje njegovo kariero, pa je dosegel leta 1971 s filmom Zadnja predstava. V njem je predstavil provincialno moralo in socialne spremembe v teksaškem mestu.

Med njegovimi pomembnejšimi filmi so tudi Papirnati mesec (1973), Zakaj te očka pušča samo? (1972), Kino za groš (Nickelodeon, 1976), Dan, ko so se vsi smejali (1981), Maska (1985) in Zaljubljeni popotnik (1990).

Na letošnjem 66. puljskem mednarodnem filmskem festivalu so prikazali njegov dokumentarec o velikanu nemega filma Busterju Keatonu The Great Buster, med njegovimi aktualnejšimi filmi pa je tudi komična drama Takšna pač je (2014).

Bogdanovich je v karieri zabeležil tudi več kot 50 igralskih vlog. Nazadnje ga je bilo mogoče gledati tudi v lani premierno predstavljenem dokončanem zadnjem filmu ameriškega režiserja in producenta Orsona Wellsa z naslovom The Other Side of the Wind, zaigral pa je tudi v lanskem trilerju Michaela Chrisoulakisa z naslovom Los Angeles Overnight.

Čeprav se mu je oskar izmaknil, je Bogdanovich, ki velja za enega ključnih ustvarjalcev filmov "novega Hollywooda", za svoje delo prejel številne nagrade. Leta 2012 tudi zlati pečat Jugoslovanske kinoteke za izjemen prispevek k sedmi umetnosti.