Svet 29.7.2019 9:57

Umrl je pionir plesnega gledališča Johann Kresnik

Celovec, 29. julija - V Celovcu je v soboto v 80. letu starosti umrl avstrijski koreograf, plesalec in režiser Johann Kresnik, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Pionir plesnega gledališča je podpisal okoli 100 plesnih in gledaliških del. Njegove stvaritve so pogosto izzvale burne reakcije, saj je ustvarjal okrutne podobe onkraj običajne baletne estetike.

Ljubljana. Sveča, sveče, ogenj. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Sveča, sveče, ogenj.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Kresnik se je rodil leta 1939 v Pliberku. Najprej se je izučil za finomehanika, sočasno pa se je zasebno učil tudi plesa. Kot statist je začel nastopati v Gradcu in Kölnu, nato se je posvetil koreografiranju.

Bil je režiser in koreograf gledališča Bremen in baletni direktor v Heidelbergu, kjer je razvil svoj lastni plesnogledališki slog. Njegova mednarodna kariera se je začela v 80. letih minulega stoletja, njegov vpliv je bil izjemen.

Sodeloval je tudi z Ismaelom Ivom kot režiser njegovih produkcij Francis Bacon in Othello. Leta 1994/95 se je preselil v Volksbühne na Rosa-Luxemburg-Platz v Berlinu. V letih 2003 in 2008 je bil direktor koreografskega gledališča v Bonnu. Ustvaril je plesne biografije Ulrike Meinhof, Gudrun Ensslin, Rose Luxemburg, Fride Kahlo in Picassa.

S svojimi koreografijami je po pisanju agencije APA z vso silovitostjo na oder prenašal svoja politična in družbena sporočila. V začetku meseca je oživitev njegove koreografije Macbeth iz leta 1988 odprla festival modernega plesa Impuls Tanz na Dunaju.