Svet 30.7.2019 5:00

Slikanica The Tiger Who Came to Tea v animirani različici

London, 30. julija - Slikanica The Tiger Who Came to Tea iz leta 1968 letos preminule avtorice in ilustratorke Judith Kerr, ki v Veliki Britaniji velja za klasiko, bo v božičnem času dobila animirano preobleko. Glasove bodo v polurnem animiranem filmu junakom posodili igralca Benedict Cumberbatch in David Oyelowo ter igralka Tamsin Greig, poroča britanski The Guardian.

Ljubljana, CD. Knjižni sejem, knjige. Foto: Anže Malovrh/STA

Ljubljana, CD.
Knjižni sejem, knjige.
Foto: Anže Malovrh/STA

Slikanica The Tiger Who Came to Tea je izšla leta 1968 pri založbi HarperCollins in je bila prodana že v več kot petih milijonih izvodov. V njej je predstavljena zgodba o tigru, ki pozvoni na vrata hiše deklice Sophie ravno v času popoldanskega čaja. Z mamo ga z veseljem povabita, naj se jima pridruži.

Tiger med čajnim obredom poje vso hrano v hiši in spije ves čaj in nato sprazni še vso vodo iz pip. Na koncu obiska se tiger gostiteljicama prijazno zahvali in odide. Ko se domov vrne oče, ženo in hčer povabi na obed v bližnji lokal. Naslednjega dne se Sophie in njena mati odpravita v trgovino po hrano, vključujoč posebno hrano za tigra. A ta družine ne obišče nikoli več.

David Oyelowo, ki bo v animiranem filmu posodil glas tigru, je navdušen, da bo lahko sodeloval pri projektu. Sicer v filmu ne bo veliko povedal, kot tudi tiger v slikanici ne, saj je preveč zaposlen s hranjenjem. "A predal sem se vsemu brundanju, žvečenju in srkanju ter pri tem odkril mačka v sebi," je dejal igralec.

Kot pripovedovalec bo pri projektu sodeloval igralec David Walliams, ki je povedal, da ga pisateljica Judith Kerr, ki je umrla maja letos, stara 95 let, navdihuje s svojo briljantnostjo. Po njegovih besedah je slikanica The Tiger Who Came to Tea prečudovita, saj "ne vključuje niti ene odvečne besede, ilustracije pa so prekrasne". Spomnil je, da ostaja slikanica med bralci aktualna že pol stoletja, želi si pa, da bi podoben odmev dočakal tudi animirani film.

Za posebno animirano produkcijo bo stala ekipa, ki je v risano različico že prelila otroške klasike, kot so Lov na medveda Michaela Rosena ter Sneženi mož in Snežni kuža Raymonda Briggsa, še navaja The Guardian. Animirana priredba slikanice bo po napovedi v božičnem času na ogled na programu Channel 4.