Slovenija 29.7.2019 14:16

Umrl zborovodja Klavdij Koloini

Nova Gorica, 29. julija - V 81. letu starosti je umrl eden najvidnejših slovenskih zborovodij Klavdij Koloini. Pod njegovo taktirko so delovali številni zbori, bil je predsednik Pevske zveze, eden od glavnih stebrov revije Primorska poje in pobudnik drugih pevskih manifestacij. Bil je tudi eden od pobudnikov uglasbitve skladbe Vstajenje Primorske.

Pod njegovo taktirko so prepevali številni slovenski pevski zbori, med drugim PAZ Vinko Vodopivec, MePZ France Bevk iz Prvačine, MePZ Primorje iz Ajdovščine in predvsem Pevski zbor Lipa Ajdovščina. Posebej pomembno je njegovo delovanje na čelu Moškega pevskega zbora Srečko Kosovel iz Ajdovščine, s katerim je dosegel visoke uvrstitve tako na domačih kot tujih tekmovanjih, zbor pa se je uvrstil med vidnejše slovenske moške pevske zbore, poroča portal MMC RTV Slovenija.

Koloini je živel v Vipavskem Križu, na Primorskem pa so ga poznali kot karizmatično osebo. Nekaj časa je deloval tudi kot predsednik Pevske zveze in bil je ravnatelj Glasbene šole Ajdovščina. Deloval je tudi kot organizator raznih pevskih manifestacij - tudi njegovim zaslugam gre pripisati uresničitev mednarodnega festivala Revolucija in glasba ter revije Primorska poje, še piše MMC.

Koloini je bil tudi eden izmed utemeljiteljev Združenja pevskih zborov Primorske ter eden od pobudnikov, da je skladatelj Rado Simoniti uglasbil skladbo Vstajenje Primorske.

Za svoje delo je prejel zlato Gallusovo odličje Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti.