Svet 30.7.2019 5:30

Na Dunaju jeseni umetnostni sejem in teden oblikovanja, v Celovcu umetniška intervencija For Forest

Dunaj, 30. julija - Jesensko dogajanje na Dunaju bosta sooblikovala umetnostni sejem Viennacontemporary, ki bo letos prvič potekal pod umetniškim vodstvom Johanne Chromik, in festival Vienna Design Week, ki bo kot deželo v gosteh predstavil Finsko. Klaus Littmann pa bo s svojo umetniško intervencijo nogometni stadion v Celovcu spremenil v umetniško instalacijo.

Avstrija, Dunaj. Avstrijska prestolnica Dunaj. Foto: Mojca Zorko/STA Arhiv STA

Avstrija, Dunaj.
Avstrijska prestolnica Dunaj.
Foto: Mojca Zorko/STA
Arhiv STA

Viennacontemporary bo potekal od 26. do 29. septembra. Umetnostni sejem z več kot 100 sodelujočimi galerijami iz 25 držav vsako leto ponuja vpogled v živahno sodobno umetniško sceno Srednje in Vzhodne Evrope. Na njem letno naštejejo okoli 30.000 obiskovalcev.

Obiskovalce največji umetniški sejem v Avstriji vabi k odkrivanju raznolike galerijske scene, ki predstavlja tako že uveljavljene kot obetavne mlade umetnike. "Dunaj je prizorišče sejma, protagonisti - galeristi vseh generacij ter muzeji s svojimi zakladi in strokovnjaki - pa so v njegovem središču," besede umetniške vodje Johanne Chromik povzema sporočilo za javnost.

V sekciji Fokus bo letos v ospredju vprašanje razumevanja države, ki ne temelji na teritoriju ampak v času. Kustos Tevž Logar bo, izhajajoč iz fenomena NSK Države v času, preizpraševal predstavitev umetnosti v kontekstu nacionalne države.

Vienna Design Week, največji kurirani oblikovalski festival v Avstriji, bo potekal od 27. septembra do 6. oktobra. Festival, ki poteka od leta 2007, poveže in aktivira celotno mesto in njegove oblikovalske potenciale, piše v sporočilu za javnost.

Ponuja razstave, predstavitve, delavnice, participatorne projekte, pogovore in vodene oglede po mestu, pri čemer se bo letošnja izdaja osredotočila na 9. dunajsko okrožje Alsergrund. Na festivalu bodo predstavljeni nacionalni in mednarodni projekti, ustvarjalni in produkcijski procesi, pa tudi eksperimentalni pristopi na področju arhitekture, grafičnega oblikovanja, oblikovanja pohištva in industrijskega in družbenega oblikovanja.

Država v gosteh bo letos Finska. "Skandinavija je morda bolj kot katerikoli drugi del sveta razvila svoj lasten in prepoznaven stil, ki že desetletja vpliva na ves svet. Finska je pisala izjemna poglavja v zgodovini oblikovanja, tudi njen prispevek k sodobnemu oblikovanju je izjemen," so besede vodje tedna oblikovanja Lilli Hollein povzeli v sporočilu za javnost.

Umetniška intervencija For Forest Klausa Littmanna bo nogometni stadion Wörthersee v Celovcu med 9. septembrom in 27. oktobrom spremenila v največjo javno umetniško instalacijo v Avstriji. Navdihnila jo je distopična risba avstrijskega umetnika in arhitekta Maxa Peintnerja z naslovom Brezkončna privlačnost narave.

Oba festivala in Littmannovo instalacijo bodo prihodnji teden predstavili v ljubljanski Moderni galeriji. Predstavitve se bodo udeležili Littmann, Johanna Chromik in Lilli Hollein.