Slovenija 30.7.2019 10:14

V Novem mestu video in interaktivna instalacija Ping Pong

Novo mesto, 30. julija - V galeriji Simulaker v Novem mestu bodo drevi ob 20. uri odprli interaktivno instalacijo z videom Ping Pong umetnika, poimenovanega name:. S postavitvijo bodo v galerijskem prostoru predstavili performans, ki ga je umetnik aprila izvedel pri obmejni žični ograji ob Kolpi, ga poustvarili in k sodelovanju povabili tudi obiskovalce.

Novo mesto. Dolenjska, Novo mesto. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Novo mesto.
Dolenjska, Novo mesto.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Kuratorka novomeške razstave Anja Zver je za STA povedala, da je mednarodno delujoči umetnik s psevdonimom "name:" na mizi, nameščeni čez panelno ograjo, ki je postavljena ob slovensko-hrvaški meji neposredno ob Kolpi, s soigralcem aprila odigral partijo namiznega tenisa.

Ta performans je posnel, v Simulakru pa bodo ob predvajanju videa k simbolnemu meddržavnemu ping-pongu na podobni mizi z visokimi nogami povabili obiskovalce galerije.

Na mizi ne bo središčne mrežice, temveč bo to ponazarjale zgolj bela črta, na galerijske zidove pa bodo namestili povečana besedila, ki so jih ob takratni akciji napisali Anej Korsika, Miha Turk in Izidor Barši, je še povedala Anja Zver.

Turk je med drugim zapisal, da se igranje ping-ponga prek ograje na slovensko-hrvaški meji morda zdi groteskno. "Igrati igro na objektu, ki otežuje nezaželenim ljudem prehajanje meje, domačinom dostop do Kolpe, zavira turizem kot eno redkih industrij Bele krajine, ne nazadnje pa umetno ločuje biosfero in divjadi omejuje življenjski prostor. Vse z namenom, da se prepreči "nelegalno" prestopanje schengenske meje. Ograja ni učinkovita, saj veliko posameznikov in posameznic vsakodnevno prečka mejo, veliko pa jih med potjo umre ali se jim kaj zgodi med medvedi in Hrvati. Pravzaprav se manj bojijo hrvaških medvedov kot pa državnih organov".

Kot so zapisali v galeriji Simulaker umetnik name: z zbadljivim humorjem v delu Ping Pong premleva fenomen ograjenih državnih meja ter reševanja meddržavne problematike, ki se pogosto prelevi v neskončno trajajoče podajanje predlogov, pogojev, ultimatov, pozivov, osnutkov, namigov od ene k drugi partiji na področju državne, gospodarske, verske in bio politike.

Name: z različnimi pristopi raziskuje grafitarsko subkulturo in širši sodobni kulturni kontekst. "Umetniške projekte, v katerih pogosto problematizira razmerje med ilegalnim in legalnim, podreja formalnemu in vsebinskemu koncipiranju in svojim nekonvencionalnim idejam", so še zapisali v Simulakru.

Instalacija bo na ogled do 10. avgusta.