Slovenija 31.7.2019 6:00

Iranski dokumentarec Ljubljena za tekmovalni začetek filmskega festivala

Kranjska Gora, 31. julija - V Kranjski Gori že od sobote poteka 4. mednarodni filmski festival, a od danes bodo na sporedu tudi tekmovalni filmi. Ob jezeru Jasna bo zvečer uradni začetek festivala napovedal iranski dokumentarni film Ljubljena v režiji Yaserja Talebija. Festival bo potekal do sobote, ko bo tudi podelitev nagrad.

Ljubljana. Direktor Mednarodnega filmskega festivala Kranjska Gora Matjaž Javšnik. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Direktor Mednarodnega filmskega festivala Kranjska Gora Matjaž Javšnik.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Dokumentarec Ljubljena spremlja resnično življenje 80-letne ženske, ki živi sama v naravi s štiridesetimi kravami. Je pogumna in dovolj močna, da obvladuje težave, ki jih prinaša starost, ob tem se nikoli ne odpove materi naravi in svojemu ljubimcu. Čeprav živi trdo življenje, ga poskuša obarvati poetično, so napovedali na festivalu.

Direktor festivala Matjaž Javšnik je za STA povedal, da se njihov festival od drugih nemara razlikuje po tem, da je zelo sproščen, sledijo pa tudi uradnemu sloganu, ki pravi, da so pastirji dobrih zgodb. Festivalska ekipa po njegovih besedah deluje kot lekarnar - za vsakega gledalca najde pravo zdravilo.

Letošnji programski izbor filmov sloni na ženskah. Po Javšnikovih besedah so v ospredju ženske tematike in vloga žensk v svetu. Na program so uvrstili tudi nekaj filmov, kjer je opazna odsotnost ženske. V vseh filmih na festivalu je očitno, kam bi svet šel, če ne bi bilo žensk, je še pristavil Javšnik.

Festival poteka na več prizoriščih v Kranjski Gori, na osrednjem trgu, Ljudskem domu, ob obali jezera Jasna, na Liznjakovi domačiji, del programa je tudi v Mojstrani in v Planici.