Slovenija 4.8.2019 13:00

Festival Sonica letos na temo Varuhi/Sentinels

Ljubljana, 4. avgusta - Zadnji teden v septembru bo v Ljubljani potekala 11. izdaja festivala Sonica, ki jo bo zaznamoval naslov Varuhi/Sentinels. Festival je minuli teden že napovedal nastop dvojca FAKA pred Pritličjem, 13. septembra pa se kot preddogodek obeta še nastop Camille Sparksss in dua OD Bongo na Trgu francoske revolucije.

Ljubljana, MoTA LAB. MoTA LAB - muzej Tranzitornih umetnosti. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana, MoTA LAB.
MoTA LAB - muzej Tranzitornih umetnosti.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

"Tema letošnje, 11. edicije festivala SONICA bo Varuhi/Sentinels. Skozi temo sopostavljamo dve izpeljanki pomena besede 'sentinel'. Prva je pojav 'sentinel species', fenomen tistih živalskih vrst in organizmov, ki jih ljudje uporabljamo kot varuhe pred različnimi nevarnostmi. Najbolj poznan primer so kanarčki, ki v rudnikih rudarje opozarjajo pred pomanjkanjem kisika. Drugi vidik teme pa je pleme Sentinelcev, eno od zadnjih znanih nedotaknjenih plemen na svetu, ki povsem zavrača stik z zunanjim svetom. Zvočnost, ki jo raziskuje festival, je le majhen, specifičen otok v umetnosti in družbi," so o letošnji temi zapisali organizatorji festivala iz Muzeja tranzitornih umetnosti MoTA.

Na festivalu bodo med drugim prevpraševali, katere probleme in izzive prevajajo umetniki skozi glasbo in zvok, ali so še izolirani in če niso, bi morali ostati, ter kaj umetniki varujejo oziroma kaj varujemo na splošno.

Na sporedu Sonice bo premierno v Sloveniji prikazan dokumentarec o pionirju novih glasbenih žanrov, avtorju filmske glasbe, aktivistu in vsestranskemu umetniku Ryuichiju Sakamotu, ki si je za glasbo v filmu Bernarda Bertoluccija Zadnji kitajski cesar prislužil oskarja in grammyja.

Kot piše na festivalski spletni strani, so do zdaj na festivalu potrjeni nastopi skladatelja in švedskega zvočnega umetnika Tomasa Nordmarka, irskega electro dua Lakker, italijanskega glasbenika Alessandra Cortinija, najbolj znanega kot klaviaturista skupine Nine Inch Nails, francoske DJ-ke Sentimental Rave ter britanskega umetnika in glasbenika Tima Shawa.

Sonica bo med 23. in 28. septembrom potekala v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova (MSUM), Cankarjevem domu, CUK Kino Šiška, Klubu K4 in na drugih lokacijah. Poleg koncertnih dogodkov festival predstavlja še razstave, zvočne sprehode, umetniške rezidence in nova naročila, pogovore z umetniki in delavnice.

Po nedavnem nastopu južnoafriškega tour de force dvojca FAKA pred Pritličjem bo festival pred uradnim začetkom napovedal še en dogodek, ki ga bodo pri MoTA pripravili v sodelovanju s Festivalom Indigo in CUK Kino Šiška. Na Trgu francoske revolucije bodo namreč 13. septembra nastopili kanadsko-švicarska umetnica Camilla Sparksss in belgijsko-francoski duo OD Bongo.